Alles is verlicht

Een boek van Jonathan Safran Foer

Eerder las ik al Extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer, een boek dat ik met gemak vijf sterren gaf in Goodreads – het maximum daar, voor alle duidelijkheid. Ik was dan ook erg enthousiast toen ik voor mijn verjaardag zijn debuutroman ‘Alles is verlicht’ kreeg van een (boeken)vriendin.

alles is verlicht

In tegenstelling tot zijn eerder vernoemde boek reik ik voor ‘Alles is verlicht’ slechts drie sterren uit. Waarom? Puur gevoel. Lezen is gevoel. Lezen is liggen, minder of niet liggen.

In deze roman vermengen die verhalen en vertelvormen zich. De brieven van Alex, de Oekraïnse gids van Erfgoedreizen die (samen met zijn grootvader) Jonathan Safran Foer begeleidde in de zoektocht naar zijn familieverleden. Na dit avontuur schrijft Alex Jonathan dus brieven. Daarnaast pent Alex ook het verslag neer van hun trip en in zijn brieven komt hij ook terug op de feedback die hij daarbij krijgt van de ‘echte’ schrijver. Tenslotte duikt Jonathan tot in de achttiende eeuw om een fantasievol familieportret te schetsen. De drie verhalen leiden naar een trieste apotheose die al het ganse boek lang in de lucht hangt. Denk joden, denk familiegeschiedenis, denk Tweede Wereldoorlog, …

‘Alles is verlicht’ holderdebol.comder kopen?