Duizend schitterende zonnen

Een boek van Khaled Hosseini

Of ik ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini al gelezen heb? Neen, maar ik heb de film wel al gezien. En dan doe ik het boek doorgaans niet meer… Maar Hosseini is zo’n goede schrijver! Een ander boek van hem dan maar: ‘Duizend schitterende zonnen’.

hosseini_1000zonnen

De setting is – zoals klaarblijkelijk in alle boeken van Hosseini – Afghanistan. Dit land kennen we voornamelijk uit het nieuws, het ergere buitenlandnieuws: Osama, Taliban, een meisje zonder neus, aanslagen. Het voelde voor mij als een enorme verrijking om een roman te lezen die zich afspeelt tegen deze achtergrond. Alsof ik het nu beter begrijp, wat dat moet zijn voor de doorsnee Afghaan om daar te leven.

Het verhaal bouwt erg fascinerend op rond hoofdrolspeelsters Mariam en Laila. Geleidelijk aan verweeft het tot iets keelgrijpends, alleszins als westerse vrouw. Lang geleden dat ik nog zo uitdrukkelijk een boek zich als een film zag afspelen in mijn hoofd. Al ben ik uiteraard nooit in Afghanistan geweest.

Misschien moet ik dan toch maar afwijken van mijn principe en ‘De vliegeraar’ lezen. Of dit weekend zijn nieuwste ‘En uit de bergen kwam de echo’ gaan kopen…

‘Duizend schitterende zonnen’ holderdebol.comder kopen?