In een mens

Een boek van John Irving

Gekregen paarden kijk je niet in de bek, gekregen boeken niet op de achterflap. Zo begon ik zonder voorkennis en verwachtingen aan ‘In een mens’ van John Irving. Omdat er op de voorkant iemand staat die een beha dichtmaakt, hoopte ik dat het niet in de richting van grijze tinten zou gaan. Daarnaast had ik het boek bij me voor de terugvlucht San Francisco – New York – Brussel. Toen een professioneel contact mij naar de korte inhoud vroeg en ik moest passen, sloeg hij het boek op een willekeurige bladzijde open en stootte meteen op expliciete bewoordingen. Grapjes gegarandeerd dus!

John Irving - In een mens

Nogal snel werd duidelijk dat ‘In een mens’ niet tot de hype van erotische romans voor een vrouwelijk leespubliek hoort. Billy Abbott (geboren William Dean) vertelt zijn verhaal en dat van zijn familie- en vriendenkring. Hij groeit op in First Sister, Vermont. Literatuur en theater spelen een belangrijke rol in zijn leven. Met boeken komt hij in aanraking in de bibliotheek van het internaat en de openbare bibliotheek waar Miss Frost bibliothecaresse is. Met toneel bij het amateurgezelschap waar zijn moeder souffleert en zijn opa doorgaans vrouwenrollen speelt. Billy weet al snel dat hij niet enkel op vrouwen valt. Uiteindelijk daagt het dat er geen dame op de cover staat, het is Billy zelf die de beha van zijn hartsvriendin Elaine past. Wat volgt zijn verliefdheden, worstelaars, omzwervingen in Wenen, New York en San Francisco. En de duidelijke oproep van zowel Miss Frost als de verteller om geen etiket te kleven vooraleer je iemand kent!

‘In een mens’ brengt een meeslepend verhaal dat geen moment verveelt, verrijkend ook voor een 100% en nochtans geen kortzichtige hetero. Maar vergeef me dat ik toch voor even genoeg gelezen heb over homo’s, bi- en transseksuelen…

‘In een mens’ holderdebol.comder kopen?