Babylon

Een boek van Yasmina Reza

De auteur Yasmina Reza was mij totaal onbekend, ik ontleen dit boek dan ook om een andere reden: de woorden ‘bijtende humor’ en de quote uit NRC Handelsblad ‘Als geen ander is Reza in staat onze worsteling met het mens-zijn op een hilarische manier tot behapbare porties terug te brengen’ op de achterflap. Ik geef toe, daar moet ik heel even over nadenken. Maar het klinkt als iets wat ik wel leuk zou kunnen vinden. Gezien de hoofdpersonages de zestig gepasseerd zijn, verwacht ik mij aan een verhaal in de trant van Hendrik Groen of De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.

De flap zette mij toch enigszins op een verkeerd been, want ik vind het verhaal veel minder dolkomisch dan wat ik in gedachten had. Geen enkele keer glimlach ik, laat staan dat ik luidop lach. Ja, het mentale beeld van hoofdpersonage Elisabeth in een Hello Kitty shirt, een geruite pyjamabroek en pantoffels uit nepbont zou op de lachspieren kunnen werken. Ik vind het vooral realistisch, want houden we er niet allemaal van om ons comfortabel doch vaak totaal niet fashionable te tooien in onze eigen huiskamer?

Daar waar je bij de 100-jarige man en Hendrik Groen toch regelmatig de fantasie van de auteur de bovenhand voelt nemen, kenmerkt het realisme dit boek van begin tot eind. Je gelooft dat de vrij conformistische Elisabeth – een bijna gepensioneerde octrooibeambte – een vrij gelukkig leven leidt in een Frans stadje samen met haar Pierre in hun appartement op het vierde verdiep. Je gelooft tevens dat Elisabeth sympathie koestert voor haar bovenbuurman Jean-Lino die samenwoont met de zweverige, zingende Lydie.

Bijgevolg geloof je ook dat Elisabeth de nacht dat Jean-Lino zijn Lydie wurgt het niet na kan laten de dader zo goed mogelijk bij te staan. Dat er zoveel begrip bij te pas komt voor Jean-Lino en quasi geen medelijden met de gewurgde Lydie lijkt in eerste instantie vreemd. Het komt door de manier waarop Yasmina Reza Elisabeths gedachten en handeling verwoordt dat je alles aannemelijk vindt. What would I do?

 

‘Babylon’ holderdebol.comder kopen?