Habibi, gelezen op Kindle

Een graphic novel van Craig Thompson

Mijn allereerste ervaring met een e-reader, meer bepaald een Kindle van Amazon. Een model van een jaartje oud – dus zonder touch, paperwhite of backlight. Doch absoluut voldoende om kennis te maken met het niet-langer-papieren boek. Nogal onlogisch kies ik meteen voor een graphic novel – weerom primeur voor mezelf – en niet voor volle tekst.

HabibiCover

Over de graphic novel

Habibi vertelt het verhaal van Dodola en Zam – doorheen de pagina’s ook nog met andere namen benoemd, dus de aandacht erbij houden is de boodschap. Door de band genomen lukt dat naar behoren; het verhaal en de tekeningen slepen mee. Alleen raakt Craig Thompson mij af en toe kwijt tijdens de veelvuldige verwijzingen naar verhalen uit godsdienstige geschriften – zij het de Bijbel (zowel Oude als Nieuwe Testament), zij het de Koran. Nochtans verweven deze gekende ‘parabels’ (geen idee of deze term in de Islam ook gebruikelijk is) naadloos met de woestijn, een armoedig dorp, een moderne stad en het paleis van een sultan als decors. Fascinerend, maar net niet beklijvend.

Over de Kindle

Ondersteboven in de zetel, met de Kindle in één hand en enkel een tikje met mijn duim nodig om naar de volgende pagina te bewegen. Best handig! Erg fancy ziet deze e-reader er echter niet uit, desalniettemin past het ding perfect in eender welke handtas. Pakweg een iPad spreekt absoluut meer tot de verbeelding, maar leeservaringen heb ik daar totnogtoe niet mee. Volwaardige leeservaringen, geen kranten dus. Al voel ik nu wat wenkbrauwgefrons: “Volwaardige leeservaringen? Een graphic novel op Kindle?”. Ja, jullie hebben gelijk. Ik heb lang getwijfeld vooraleer ik Habibi op Goodreads hebt gelogd als een boek en dus meteen als nummer 1 van de 24 in mijn reading challenge 2013. Uiteindelijk deed ik het, omdat Habibi voor mij een volwaardig verhaal vertelt waar je toch een aantal uren zoet mee bent als lezer. Misschien moet ik voor de eerlijkheid tegenover mezelf toch maar die uitdaging met een paar boeken optrekken als ik mij echt op de graphic novels ga werpen. En uiteraard in de toekomst een boek zonder prentjes op Kindle lezen. Daarvoor heb ik alvast ‘Congo’ van David Van Reybrouck in gedachten.

‘Habibi’ holderdebol.comder kopen?