Extreem luid & ongelooflijk dichtbij

Een boek van Jonathan Safran Foer

Als ik er mijn Goodreads even op nasla, heb ik totnogtoe 10 boeken de maximale 5 sterren toegewezen. En daar is ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’ eentje van.

Al vanaf de eerste bladzijden had Foer mij volledig mee, want de kleine Oskar Schell fascineert instant. Hij is wat men noemt een tikkeltje apart, maar voornamelijk in mineur door het verlies van zijn vader tijdens de aanslagen op de WTC-torens op 9/11. Wanneer deze kleine jongen tussen papa’s spullen een sleutel vindt, vat hij de zoektocht naar het bijhorende slot op als een soort verwerkingsproces.

Tegelijk vertelt ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’ het levensverhaal van Oskars grootouders, beiden afkomstig uit Dresden en na de Tweede Wereldoorlog naar New York geëmigreerd. De wonden die tijdens de bombardementen in Duitsland geslagen zijn, lijken ook in de US niet te helen. Hun uitermate complexe relatie met een uitzonderlijk lang intermezzo raakt. Je voelt hun pijn in elk woord, elke zin, elke paragraaf.

Tenslotte verrast het boek ook door de typografische en visuele intermezzo’s. Middenin hoofdstukken krijg je als lezers bijvoorbeeld ineens een foto te zien die Oskar maakt. Of de gewoonte van zijn vader om fouten in The Times met rood te markeren. Of hoe de letterlijk sprakeloze grootvader zich verstaanbaar maakt door korte zinnen in notitieboekjes neer te krabbelen, één zin per pagina weliswaar.

Een hedendaags pareltje dus, met Oskar Schell en diens bijwijlen geniale gedachten in een glansrol. Jonathan Safran Foer smaakt naar meer.

‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’ holderdebol.comder kopen?