Rood zien

Een boek van Lina Meruane

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de laatste maanden mijn leeslust wat verloren was… Sinds begin 2018 las ik slechts drie boeken: één pageturner van Nicci French, één dagboek van een chefkok – meer bepaald Kobe Desramaults – en één non-fictie boek in het kader van mijn job. De reden ligt voornamelijk in mijn aangepaste tijdsverdeling nu Georges in mijn leven is gekomen. Vroeger las ik vaak ’s ochtends in bad, daar vind ik tegenwoordig helaas de tijd niet meer voor. Ook ging Georges tot voor kort vrij laat (tussen 21u00 en 22u00) slapen en hoewel hij echt een schatje is, vraagt hij tijdens zijn wakkere uurtjes vanzelfsprekend aandacht – die hij uiteraard meer dan verdient.

Ere wie ere toekomt: het waren de dames van @bendevanhetboek – Sara en Trees zijn trouwens beiden ex-collega’s – die mij triggerden om opnieuw wat boeken op mijn TO READ lijst in Goodreads te zetten. ‘Niet dat het iets uitmaakt’ van Bert Moerman, ‘Oker’ van Ellen Verstrepen en ‘Rood zien’ van Lina Meruane. En dat laatste boek hoefde ik niet te reserveren in De Krook, vandaar dat ik hiermee van start ging…

* toch wel een beetje spoiler alert *

‘Rood zien’ neemt je mee in de lotgevallen van schrijfster Lina (languit Lucina) Meruane, een uit Chili afkomstige schrijfster die in New York woont en bij wie blind worden als een Damocleszwaard boven haar hoofd hangt. Het rood verwijst letterlijk naar bloedrood, want tijdens een feestje krijgt Lina een soort van beroerte waarbij ze haar ogen letterlijk vol bloed ziet lopen. Haar uit Rusland afkomstige oogarts beveelt haar te rusten en te wachten tot haar ogen klaar zijn voor een bijzonder heikele operatie met een alles of niets uitkomst.

Het hoeft geen betoog dat de tijd zich voortsleept en Lina zo té veel tijd krijgt om te malen. Hoe moet ze met haar pusherige familie in Chili omgaan en hebben ze misschien gelijk dat een operatie ginds een beter idee zou zijn? Zal haar relatie met Ignacio deze slopende periode overleven? Zal ze ooit nog schrijven? Zal ze ooit nog zien?

Uiteraard zal ik deze vragen hier niet beantwoorden… Daarvoor moet je het dunne (143 pagina’s) ‘Rood zien’ zelf maar lezen.

Ik zal niet beweren dat ik deze kennismaking met auteur Lina Meruane verslonden heb. Niettemin was het voor mij een geschikte opwarmer om die boekenflow terug te vinden. Want jawel, ondertussen ben ik een paar dagen later al meer dan halfweg in ‘Niet dat het iets uitmaakt’. Een volgende book review volgt bijgevolg erg snel!

 

‘Rood zien’ holderdebol.comder kopen?