Met de VW California naar Noorwegen

Reisplannen maken. Doorgaans zijn we van de last-minute soort, behalve dan dit jaar… We waren we er eens relatief vroeg bij, wellicht omdat er in ons leven toch één grondige upgrade – genaamd Georges – is doorgevoerd op 10/10/2017. Waar ga je heen met een bijna tien maanden oude baby? Andalusië (inclusief kitesurflessen voor de meneer) speelde in ons hoofd, alleen belanden de optelsom vliegtuig + auto + appartement én het hete klimaat wel op het lijstje met nadelen.

Op een avond komt hij thuis met de melding dat een bevriend koppel vier weken met een mobilhome door Zweden en Noorwegen zou trekken. Of dat niet iets voor ons zou zijn? WAT? MEEN JE DAT? Weet dat gans Scandinavië al jaren tot mijn verbeelding spreekt. Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland ken ik bijna enkel uit de kwalitatieve fictiereeksen die ze ginds maken. Enkel in de Zweedse hoofdstad Stockholm was ik ooit een paar jaar geleden voor een conferentie. Ik had er mij eigenlijk een beetje bij neergelegd dat mijn vriend nogal houdt van een zekere zongarantie, bijgevolg zei ik meteen ‘JA!’.

Over het vervoersmiddel hoefden we niet erg lang na te denken. Hij heeft wel iets met de VW California en zeker met die nieuwste perfect ingerichte modellen. Na wat online speurwerk belanden we bij Garage Van Hoe & Zonen in Zwijnaarde. Daar verhuren ze nogal wat – zo’n veertigtal – dergelijke campers: hij mag het model (Ocean, met elektrisch dak en drie batterijen) kiezen en ik de kleur (een combinatie van wit en kurkumageel).

Tadaaaaa! Machtig, toch?

Ik moet eerlijk toegeven dat mijn lief wat moest wennen aan die kleur. Wel leverde mijn flashy voorkeur bijzonder veel ‘bekijks’ op in Noorwegen. Man, man, man! Overal waar we stopten, trokken we VW-busjes-fans aan omwille van het spiksplinternieuwe model in combi met de kleurkeuze – en misschien ook wel in combi met een schattige baby.

Als afreisdatum kozen we 19/07/2018.
Wat regelden we op voorhand?

 • We huurden dus onze VW California Ocean voor 16 dagen bij Van Hoe & Zonen (april 2018).
 • We boekten onze overzet heen en terug tussen Hirthals (Denemarken) en Kristiansand (Noorwegen) (juni 2018).
 • We kochten de Trotter en mijn vriend verkende de Campercontact app.
 • We checkten even online welke routes reisbureaus aanbieden voor reizigers die graag op een tweetal weken Noorwegen willen verkennen met de auto.

En achteraf gezien ben ik erg tevreden dat we ons aan onze traditie hielden om niet al te veel op voorhand vast te leggen. Zo beslisten we bijvoorbeeld ter plekke om op basis van de weersvoorspellingen niet wijzerzin maar tegenwijzerzin te cruisen. Verder skipten we tevens Oslo wegens daar dan weer te warm om te gaan citytrippen met een baby.

Overnachtingsstops maakten we op onderstaande plaatsen, telkens voor 1 of maximum 2 nachten. Leve het nomadische bestaan!

En waar we ginds onze dagen mee vulden?

We cruisden rond, reden fjorden af en namen al eens een ferry.

We genoten van de overweldigende Noorse natuur.

We wandelden, met Georges in de draagzak of de buggy.

We zwommen in meren, fjorden of de zee.

We consumeerden af en toe ook wat cultuur, zoals de typische staafkerken.

We kregen bij thuiskomst veel vragen over hoe handig die VW California nu eigenlijk is. Hierover kan ik kort zijn: het is een topmachine. Fré en ik kickten op het steeds efficiënter organiseren van alles wat we meenamen naar Noorwegen – en ik kan je garanderen dat je met een baby best wel wat gerief nodig hebt. Tegen het einde van de reis slaagden we er in om in minder dan een kwartier vertrekkensklaar te zijn: bed omgevormd tot zetel, zetels gedraaid, daktent naar beneden, tuinmeubels op hun dedicated plek en al de rest ook netjes weggeborgen.

De tweede vraag was doorgaans of het wat lukte met Georges. En ook daar kan ik alleen maar positief op antwoorden… Het weer hadden we natuurlijk wel aan onze kant: we werden getrakteerd op 15 dagen zon en slecht één regendag. Op dag vier van de reis besloot ik wel om niet elke dag verse groente- en fruitpap te maken voor Georges, want zonder stoomoven en elektriciteit voor de mixer nam dat onverwacht veel tijd in beslag – zeker in combinatie met dan ook nog eens ontbijt, lunch, apero en diner maken voor mijn vriend en ik. HIPP to the rescue en gelukkig verkopen ze dat biologisch merk ook in Noorwegen. Al kook ik nog zo graag, ’t is tenslotte vakantie! We gebruikten verder eigenlijk al het meegebrachte bijzonder goed: buggy, babysitter, draagzak, maxi-cosi. Alleen het slaaptentje stopten we weg na de eerste nacht, want de daktent bleek toch té temperatuurgevoelig voor een tien maanden oude jongen. Bijgevolg sliep Georges de ganse reis beneden naast mij en zijn papa boven in de daktent. Dat zorgde wel voor wat aanpassingsverschijnselen eens terug in de Kollebloem…

Tot slot klopt het uiteraard dat Noorwegen niet het goedkoopste land is, alleen vonden we persoonlijk dat het met onze formule (camper + veel zelf koken) wel mee viel… We aten bijzonder weinig op restaurant of deden quasi geen terrasjes, want daar betaal je bijvoorbeeld wel € 9 voor een pintje. Diezelfde pintjes kosten in de supermarkt € 2,70 en wijn koop je in de staatswinkels genaamd Vinmonopolet. Daar tellen we € 10 à € 15 neer per fles voor kwalitatieve wijntjes. De diesel kost er overigens wel veel voor een land dat teert op olieproductie en bijgevolg nam brandstof een stevige hap uit ons budget.

Sowieso keer ik nog terug naar Scandinavië – zelfs later dit jaar al, want er staat een missie met imec.istart gepland naar Stockholm en Bergen in november. Maar privé wil ik evenzeer Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland verder verkennen en hopelijk stapt Georges tegen dan al als een flinke hiker.

Noorwegen, samengevat voor ons een welgemeende aanrader! Bovendien zijn we er beiden rotsvast van overtuigd dat een VW California absoluut het juiste transportmiddel is in dit machtig mooie land…

#visitnorway

4 thoughts on “Met de VW California naar Noorwegen

 1. Hey Elise,

  Hier Claire, ex-iminds!
  Dit is wel heel grappig, ik tik een zoekopdracht VW California in + Noorwegen en kwam op jouw blog! Goeie SEO heb jij ;-)
  Wij reizen al een paar jaartjes met VW California’s en die zijn inderdaad top. Twee voorbije jaren hebben we portugal en galicië gedaan, ook een aanrader en ik ken een goed verhuurbedrijf daar (wij vliegen en huren ter plekke) voor moest je ooit zin hebben…
  Nu, ik vroeg me af: zijn jullie naar Hirthals gereden vanuit België? Viel dat mee? Hoe lang deden jullie erover? Wij doen niet graag e lange afstanden, de zoons van 6 en 9 doen geen dutjes meer in de auto, haha

  Zou fijn zijn je nog eens te horen, hopelijk gaat alles goed met jullie!

  Vele groeten,
  Claire

  • Hey Claire,

   Haha, grappig! Blijkbaar schrijven er niet zoveel mensen in het Nederlands over met een California naar Noorwegen gaan…

   Wij huurden de California bij Van Hoe & Zonen in Zwijnaarde en zijn naar Hirthals gereden in twee dagen.
   Dus heen en terug wel vier dagen onderweg… Wel met nogal wat tussenstops, want Georges was toen 9 maanden.

   Wel absoluut genoten van deze reis en heel blij dat we die bestemming en dat vervoersmiddel kozen.

   Als je meer wil weten: stuur mij berichtje via Facebook en dan bellen we eens of zo!

   Groet van Elise

 2. Beste Elise,

  Wij zijn onze reis naar Noorwegen aan het plannen en zijn net zoals Claire op jullie blog gestoten door dezelfde woorden in te geven nl. VW California huren – Noorwegen.

  Door jouw blog (btw: Zalig!!!) te lezen, zijn we alvast nog meer geprikkeld om onze droom waar te maken, te meer omdat wij eveneens straks met een jong kereltje van 10 maanden zullen reizen.

  Wat eten en drinken betreft, maken we ons niet erg veel zorgen en laten dit op ons afkomen.

  Graag hadden wij willen weten hoe en waar jullie zich douchten/verfristen (kortom: de ganse sanitaire rompslomp) aangezien dit met een baby minder evident is als het lijkt.

  Sliepen jullie op campings of gingen jullie echt ‘wildkamperen’?

  Met vriendelijke groeten,
  Maxime en Sofie

  • Dag Maxime en Sofie,

   Wij hebben geen enkele keer echt ‘wildgekampeerd’… Ik moet toegeven dat ik daar zelf geen zo’n held in ben. We hebben tegelijk enkel in Bergen op een camping gestaan, omdat de camperplaatsen daar vrij basic zijn (parking bij expohallen). Op alle andere plaatsen zochten we dus een leuke camperplaats uit via de app Campercontact of Camperstop (14 dagen free trial – dus eerst op iPhone van mij en dan van mijn vriend). Ook die magnifieke plek aan meer Sporevann was een camperplaats. Iets tussen een camping dus en ‘wildkamperen’.
   Sommige camperplaatsen hebben een douche, soms was het wat opfrissen in een meer (ecologisch afbreekbare zeep dus best meenemen) of een fjord. Verder werd baby Georges meestal gewoon gewassen met wat water in een bekkentje, dus dat lukte perfect.

   Veel plezier daar!

   Elise

Comments are closed.