Niet dat het iets uitmaakt

Een boek van Bert Moerman

You had me at the title… Want ik heb een zwak voor een bepaald soort titel. Hoe kan ze omschrijven? Ze zijn doorgaans eerder lang en bevatten een humoristische of dramatische ondertoon. Denk aan De 100-jarige man die uit het raam klom en verdweenDe cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet doorDe wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast of Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won. Ik denk dat jullie nu wel begrijpen waar ik op doel.

‘Niet dat het iets uitmaakt’ blinkt wellicht uit door iets korter en des te intrigerender te klinken. Want de gelatenheid bonkt in deze woorden en mijn nieuwsgierigheid kriebelt bijgevolg harder dan ooit. De lovende kritieken helpen uiteraard ook.

*omdat ik het moeilijk tot quasi onmogelijk vind om iets over een boek te schrijven zonder op één of andere manier te spoilen, bij deze een alert*

Bert Moerman vertelt over een kerel die je wel moet haten. Thirtysomething, ijdel, zelfingenomen en een echte vrouwenzot… Laat ik nou net niet van die laatste soort mannen houden, misschien wel voornamelijk omdat ze steevast afgaan op uiterlijkheden. Ons hoofdpersonage behoort absoluut tot deze categorie.

Tegelijk blijkt het iemand die door het leven raast, zowel professioneel als privé. Tot op het punt dat hij voor zichzelf uitmaakt dat dit niet het leven is dat hij wil, dat hij er bij wijze van spreken per ongeluk in beland is. Tijdens een nachtje vreemdgaan bedenkt hij dan ook scenario’s om uit zijn leven te breken… Het ene al radicaler dan het andere.

De omstandigheden zitten hem mee en veel vroeger dan verwacht kan hij zijn plan in gang zetten. Alleen komt hij tot de vaststelling dat hij die zichzelf altijd superieur achtte en boven de situatie stond misschien wel de meest naïeve kloot van allemaal is geweest.

 

‘Niet dat het iets uitmaakt’ holderdebol.comder kopen?