#readinghabitsbooktag

Het was Trees Accou van De Bende van het Boek die mij tagde op Instagram met als bedoeling mijn leesgewoontes prijs te geven… There’s a hashtag for that: #readinghabitsbooktag. Trees beantwoordde die vragen op Instagram, ik vind het net iets handiger om dit in een blogpostje uit te typen.

Bij deze!

Plek om te lezen?
Vóór de geboorte van Georges las ik elke ochtend in bad. Dat badje past nu niet meer in mijn ochtendroutine, dus moest ik even op zoek naar een nieuw leesritme. Dat blijkt tegenwoordig ’s avonds in de zetel (ik kijk steeds minder televisie) of wederom in bad, in bed (al val ik dan snel in slaap) of overdag tijdens een gestolen momentje.

Boekenlegger/papiertjes/ezelsoren?
Meestal gebruik ik één of andere kaart als bladwijzer. Na elk boek gooi ik die weg en bij het volgende exemplaar ga ik op zoek naar een nieuwe…

Kan je plots stoppen met lezen of lees je eerst het hoofdstuk uit?
Als ik rustig lees (in bed, in bad, in de zetel) probeer ik steeds een hoofdstuk uit te lezen. Op sommige andere leesgelegenheden – denk maar aan een wachtzaal van een dokter of zoiets – lukt dat niet altijd.

Eten of drinken tijdens het lezen?
Sommigen zullen het wellicht niet geloven omdat het lijkt alsof ik altijd aan het eten ben, maar eten en lezen gaat voor mij niet samen. Soms probeer ik het even als ik ergens alleen zit te lunchen. De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat dat ongelofelijk onhandig is. Je hebt twee handen nodig als je rustig wil lezen… En dat is misschien wat ik er zo leuk aan vind: als je leest, lees je. Geen multitasking of efficiëntiewinsten, gewoon even je laten meevoeren in het verhaal. Qua drankje is dat doorgaans niets of iets fris. Omdat ik niet de gewoonte heb om nog alcohol te drinken na het eten (behalve als er bezoek is), combineer ik lezen dus quasi nooit met een glas wijn.

Muziek of tv tijdens het lezen?
Zeker geen televisie en bij voorkeur ook geen muziek. Graag complete stilte, ofwel het tegenovergestelde: de drukte van een openbare plaats zodat ik volledig kan verdwijnen in mijn boek.

Lees je één of meerdere boeken tegelijk?
Ik lees nooit meerdere boeken tegelijkertijd. Ooit waagde ik mij aan een multireading experiment, alleen is me dat niet bevallen. Sinds 2013 zweer ik dus bij de volle focus op slechts één boek.

Breek je de rug van een boek of hou je ‘m als nieuw?
Zoals met alles ga ik ook met boeken zorgzaam om. Ruggen probeer ik bijgevolg niet te breken, zelfs ezelsoren zul je mij quasi nooit op betrappen.

Schrijf je in boeken?
Nooit, ik neem maximum een foto van een mooie zin.

Happy reading to you all!