Geachte heer M.

Een boek van Herman Koch

Mijn derde Herman Koch boek in 2017, dus bij deze ben ik helemaal bijgelezen wat zijn recentste werk betreft. Toen ik het als mijn volgende boek op Instagram postte, reageerde er iemand dat deze Koch haar niet kon bekoren… Dat maakt mij uiteraard extra nieuwsgierig – zo ben ik dan ook wel weer.

En ik moet bekennen dat het langer duurt vooraleer ik in ‘Geachte meneer M.’ meegezogen wordt, zeker als je het vergelijkt met zijn andere toppers zoals Het diner, Zomerhuis met zwembad of De Greppel. Pas na 50 à 100 pagina’s voel ik de slepende dreiging die wederom van deze roman uitgaat. Zo heb ik hem graag, Herman Koch.

Deze roman leent er zich uitstekend toe om telkens van verteller te wisselen. Alle protagonisten komen aan bod… In de eerste plaats de bloedmooie 17-jarige Laura die de harten van alle mannen – maar in het bijzonder deze van geschiedenisleraar Jan Landzaat en haar 18-jarige klasgenoot Herman – sneller doet slaan. Wanneer de leraar spoorloos verdwijnt, worden Laura en Herman van de moord verdacht. Over deze zaak schrijft M. het boek ‘Afrekening’ dat één van de succesvolste boeken uit zijn carrière zal worden.

Veertig jaar later kruisen de levens van Herman en schrijver M. elkaar en dat levert een tragische en tegelijk verrassende apotheose op.

Op zich ook wel vreemd dat de verhaallijn van veertig jaar eerder – het moment dat Laura & Herman tijdens de kerstperiode in Terhofstede, een gehucht bij Retranchement, verbleven en daar bezoek kregen van de geobsedeerde leraar Landzaat – zich afspeelt in de regio waar ik deze zomer nog een korte vakantie doorbracht. Het kost mij dus niet zoveel moeite om ‘Geachte heer M.’ in mijn verbeelding te verfilmen.

Dus dan wordt het nu afwachten tot het volgende boek van Herman Koch. Jammer dat ik zijn passage in De Krook moet missen, want de kans is klein dat deze Nederlandse klepper kortelings nogmaals terugkeert naar het gebouw waar ik werk…

 

‘Geachte heer M.’ holderdebol.comder kopen?