De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door

Een boek van Herman Finkers

Minstens even fijn om te weten wat iemand van een boek vindt, is te lezen hoe die er toe komt om net dat boek te kiezen. In dit geval was dat het tweede exemplaar uit mijn ‘Gentse Feesten 2014 uitspraak van de dag project’. Een vriend merkte op dat Igor Van Den Berghe zijn mosterd bij de Nederlandse komiek Herman Finkers haalde. De reden dus om via bol.com zijn verzamelde vertelsels in huis te halen…

Screen Shot 2014-07-21 at 13.50.30

Nu kan ik wel om met Nederlanders en hun humor, zeker als de grapjes over taal gaan. Dat is zeg maar echt mijn ding, én dat van Paulien Cornelisse. Haar twee boeken en een cabaretvoorstelling in Eeklo doen mij zelfs een blogpost schrijven over het feit dat we vriendinnen zouden kunnen zijn. Maar terug naar Herman Finkers nu…

finkers

Ik heb de man nog nooit aan het werk gezien of gehoord en dan voelt het wel wat vreemd aan om teksten te lezen die allemaal al uitgesproken werden voor een volle – mijn assumptie – zaal. Je probeert je zijn stem voor te stellen, zijn intonatie, waar hij de pauzes legt. Dit zou ik eenvoudig kunnen oplossen door even te YouTuben, maar ik doe het lekker niet. Ik hou het liever bij dit ietwat vreemde gevoel.

Dat kan natuurlijk een verklaring zijn voor mijn mixed feelings bij ‘De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door’. Hoewel het ook de onderwerpen kunnen zijn. Van zodra hij meer de kaart van de taalspelletjes trekt, kan hij mij overtuigen. Anders niet helemaal… Het leest wel lekker makkelijk, waardoor ik – een beetje onrespectvol, dat geef ik toe – aan toiletlectuur moet denken. Korte stukjes.

‘De cursus tralala’ holderdebol.comder kopen?