Kin Khao

Uit eten met een groep, zoals jullie weten niet meteen mijn favoriete activiteit. Wanneer je daarenboven ook nog eens het organiserend comité belichaamt, komt de druk van de restaurantkeuze vanzelfsprekend bij mij te liggen. We doen van reünie met een groep ex-collega’s, een team dat al eens graag Thai ging afhalen en uit eten – ik herinner mij De Witte Olifant en Nam Jai in het bijzonder. Dus denk ik in die richting verder als foodknipoog naar vroeger…

Aroy Aroy zou een optie kunnen zijn, helaas met het vaste menu aldaar wat boven budget. Daarom informeer ik bij Kin Khao – een nieuwe Thai in de Donkersteeg van en over wie ik al leuke foto’s op Instagram zag verschijnen – of zij groepen ontvangen. Blijkt dat ze aan de lange tafel op de eerste verdieping twaalf personen kunnen zetten. Ideaal! Bij de reservatie laten ze ook meteen weten dat er een limiet zal liggen op het aantal verschillende gerechten dat we mogen bestellen. Fair enough, dat hoort inderdaad standaard bij het uit eten gaan met een groep.

Wanneer ik aankom, bestelden de vroegste vogels alvast een aperitief. Ik zie Singha (€ 3,50 – het bekendste Thaise bier) en Pink Elephant (€ 5,50 – sparkling rosé uit Spanje) op tafel staan en ik sluit me aan bij de bierdrinker…

Eens bijna iedereen – behalve onze voormalige baas die een doorwinterde laatkomer is en blijft – rond de tafel zit, duiken we in de menukaart. Ondertussen weten we dat we per gang maximum vier verschillende gerechten mogen selecteren. De meningen blijken wat verdeeld over enkel hoofdgerecht of toch ook een voorgerecht. Bijgevolg landen we als echte Belgen op een compromis: we zullen vier voorgerechten delen.

Thod Mun Kung (Shrimp Cake) – Gefrituurde pasteitjes van gemalen garnalen en varkensvlees geserveerd met een zoete pruim dipsaus (€ 9,50)

Gai Sate (Chicken Satay) – Gemarineerde kip gegrild op bamboeprikkers, nam chim sate (huisgemaakte pindasaus met stukjes), sjalot en ingelegde komkommer (€ 8,50)

Plah Plaa Muek (Calamari Plah Salad) – Gebakken wilde California-inktvis met een pikante, pittige zeevruchtensaus, pindanoten en koriander (€ 14)

Er lag wel degelijk inktvis op de sla en onder de kruiden, voor zij die twijfelen!

Neua Yang Nam Tok (Grilled Beef Salad, Larb Dressing) – Gegrild rundsvlees, Thaise kruiden, gemalen geroosterde rijst, limoensap, vissaus (€ 14)

Dat ziet er allemaal bijzonder lekker uit en ik gebruik bewust het woord ‘zien’ omdat ik niet van alle voorgerechten geproefd heb… Even was ik vergeten dat we met enkele stevige eters rond de tafel zitten en bovendien blijkt het echt niet te doen om elk voorgerecht in negen porties te verdelen. Ik onthou vooral dat ik hier eens moet terugkeren met mijn wederhelft om dan wel rustig enkele hapjes te proeven.

Ondertussen kiest één van de mannen welke wijn we zullen drinken en van de vier witte opties gaat hij voor Estate Series, een Chileense Chardonnay van domein Errazuriz (€ 35). Al sinds het aperitief staan er eveneens flessen water op tafel, geen overbodige luxe in een restaurant waar de chilipepers naast de namen van de gerechten doen vermoeden dat blussen – of rijst eten – geen overbodige luxe zal zijn. Lekker wijntje trouwens!

Voor de hoofdgerechten steken we de koppen samen om met vier gerechten een mooie variatie uit de menukaart op tafel te krijgen. We besluiten om die vier telkens tweemaal te bestellen, zodat we zo op acht porties uitkomen. De negende persoon wil liever haar eigen gerecht, dus vragen we alvast drie keer Kaeng Phet Ped Yang (Curry met Geroosterde Eend) – Rode curry, geroosterde eend, kokosmelk, verse ananas, lychee, druiven, kerstomaten, vissaus, palmsuiker en Thaise zoete basilicum (€ 19).

Verder bestellen we nog zeevruchten, kip en rund.

Thalay Pad Phong Kari (Gewokte Zeevruchten met Geel Currypoeder) – Gewokte zeevruchten, geel currypoeder, ui, lente-ui, seizoensgroenten en eieren (€19)

Kaeng Massaman Gai (Massaman-kipcurry) – Dikke curry met kip, ui, zoete aardappel, kokosmelk, vissaus, palmsuiker, geroosterde pinda en knapperige sjalot (€ 18)

Neua Pad Prik (Gewokt Rundvlees met Chilipeper) – Gewokt rundvlees met chilipeper, look, basilicum, groene bonen, bamboescheuten, jonge aubergine en kaffirlimoenblaadjes (Belgisch kwaliteitsvlees, traditioneel gerijpt) (€ 19)

Omdat er bij dat rund drie chilipepers staan (het maximum) komt de grappige dienster nog even polsen of we ons daar van bewust zijn… Sommigen kijken wat geïntimideerd, maar de grootste fan roept volmondig ‘Ja!’.

En zo geschiedde dat we bij een gezellig gevulde tafel uitkomen…

Het smaakvolle witte servies, de afwerking van de gerechten, de geslaagde witte wijn, … Allemaal elementen die verraden dat je hier bij een Thai zit die hoger inzet dat wat we doorgaans in Gent – Aroy Aroy buiten beschouwing gelaten – gewoon zijn. De emmers waarin ze de rijst serveren verdienen overigens ook een eervolle vermelding…

Ik hoor links en rechts lof over de kip en de eend. Het rund blijkt zo pikant als ons beloofd werd: man, man, man, ik moet zelf even hoesten. Hoewel ik bij een Thai meestal naar rode curry (doorgaans met kokosmelk) neig, nomineer ik dit keer de gewokte zeevruchten tot mijn favoriet van de avond: je merkt instant de goede kwaliteit van de ingrediënten en dat kan een food lover als ik uiteraard appreciëren.

Naarmate de avond vordert, stijgt het aantal decibels dat ons gezelschap produceert en geregeld voel ik me wat ongemakkelijk ten opzichte van de duo’s die aan tweepersoonstafeltjes rondom onze lange tafel zitten. Maar soit…

We sluiten Kin Khao af en bij de eindafrekening merk ik dat ook dit restaurant met uiteindelijk € 48 per persoon als relatief duur beoordeeld wordt. Zelf zit ik ook met een dubbel gevoel, want ik vind de gerechten eerlijk geprijsd (€ 19 voor de meeste hoofdgerechten bijvoorbeeld). Alleen ben ik ervan overtuigd dat ik bij een tête-à-tête met mijn meneer zeker en vast met minder budget per kop en met een meer voldaan gevoel naar buiten wandel. Uit eten in groep, het blijft iets speciaals… Desalniettemin: supergezellig weerzien! :)

Een reactie achterlaten