Na Mattias

Een boek van Peter Zantigh

Don’t judge a book by its cover… Soms denk je dan: waarom niet? Want als auteur / NRC-journalist Peter Zantigh deze geslaagde illustratie laat ontwerpen voor zijn derde roman ‘Na Mattias’, dan gaan er wat mij betreft al goede smaak kudos zijn richting uit.

* spoiler alert *

Ik las het boek op de vier vluchten die ik nam tijdens een professionele missie naar Stockholm en Bergen: Brussel – Stockholm, Stockholm – Bergen, Bergen – Amsterdam en Amsterdam – Brussel. Volledig opgaan in een boek helpt mij om mijn lichte vliegangst te onderdrukken of zelfs totaal te vergeten.

Mattias is weg. Dood. Dat is het uitgangspunt van deze roman die zich afspeelt in de periode na Mattias, zoals je eigenlijk ook na Christus zegt. Je weet dat hij er niet langer is, je weet alleen pas naar het einde van het boek toe hoe dat komt. Peter Zantigh zet je lang op het verkeerde zelfmoordbeen. Wanneer je dan ineens wel weet waarom de negen vertellende achterblijvers Mattias moeten missen, kun je jezelf wel voor het hoofd slaan dat je de tekenen niet eerder detecteerde. Of is dat net wat van een auteur een meesterverteller maakt?

Amber, de vriendin van Mattias, krijgt het eerste en het laatste woord. Daarnaast vertellen onder meer zijn moeder Kristianne, zijn grootouders Riet en Hendrik, zijn goede vriend Quentin over hem en tegelijk over hoe moeilijk het valt om over dat verlies te praten. De vertellende achterblijvers blijken niet allemaal dichte familie of vrienden van Mattias, sommigen kruisten eerder toevallig zijn pad of moesten het nog kruisen.

Vijf sterren van mij op Goodreads. Leestip, of beter zelfs in CAPS: LEESTIP.

 

‘Na Mattias’ holderdebol.comder kopen?