De blik van Bourlon

Een boek van Hans Bourlon

Mijn ouders brengen steevast tijdschriften mee als ze langskomen en laatst hoorde daar ook ‘De blik van Bourlon’ bij als extraatje. Deze verzameling van columns die Studio 100 founder Hans Bourlon schreef voor De Tijd zat onlangs gratis bij Knack.

Eerst frons ik mijn wenkbrauwen – “Knack?” – en dan besef ik weer hoe onder constante beweging ons Vlaamse medialandschap blijft: Roularta sprak vorig jaar rond deze tijd af met De Persgroep om hun 50% aandelen in Medialaan te ruilen voor eenzelfde participatie in Mediafin (de uitgever van De Tijd). Zo kwam Medialaan volledig in handen van De Persgroep en nestelde Roularta zich naast Rossel als aandeelhouder van Mediafin. Vandaar een bundels colums uit De Tijd als gratis bijlage bij Knack dus. Sorry voor de niet in mediapolitiek geïnteresseerde bloglezers, ik liet mij even gaan in de wereld waar ik dagdagelijks professioneel in rondhos…

Maar dan over de columns zelf. Ik ontmoette Hans Bourlon de laatste jaren een aantal keer en typeerde de man eerder als niet echt spraakzaam en bijgevolg een tikkeltje arrogant. Na het lezen van zijn stukjes moet ik mijn eerste indruk echter bijstellen: mijn sympathie voor Hans Bourlon steeg van column tot column.

In de stukjes snijdt hij een diverse resem onderwerpen aan en die houden lang niet allemaal verband met zijn rol als oprichter van het succesvolle bedrijf Studio 100. Soms wel… Soms gaat het om de vraag of je vriendschap kan sluiten met je werknemers en hoe je de sfeer poogt te reanimeren nadat één van de managers vervolgd wordt voor fraude. Evengoed schrijft hij over de waarschuwingsborden voor overstekend wild langs de A12 of hoe een medevisser hem uitlegt waarom hij niet dé Hans Bourlon kan zijn.

Hij komt integer, geëngageerd en menselijk uit dit boek. De enige vraag die ik mij stel is of hij niet af en toe wat drama heeft toegevoegd – push the ‘add drama’ button – om deze gebalde teksten bij gelegenheid van een echte pointe te voorzien.

 

‘De blik van Bourlon’ holderdebol.comder kopen?