Eva Luna

Een boek van Isabel Allende

Meer dan tien jaar na ‘Fortuna’s dochter’ nog eens een boek van Isabel Allende lezen, omdat ik het cadeau kreeg voor mijn verjaardag en omdat ik er bovenal zin in had.

eva luna

Eva Luna vertelt het levensverhaal (van haar geboorte tot ergens rond de dertig) van – drie keer raden… – Eva Luna. We bevinden ons in een niet nader benoemd land in Zuid-Amerika, maar de lezer weet toch dat het om het geboorteland van de schrijfster gaat: Chili. Ze verhaalt over een dictator, het leger, de vondst van olie, een revolutie, de eerste democratische stappen.

Eva Luna levenswandelt op z’n zachtst gezegd bijzonder en leeft steeds in het gezelschap van minstens even bijzondere mensen: haar moeder Consuelo, professor Jones, haar peettante, Elvira, Huberto Naranjo, Madame, Riad Halabi, Mimi (vroeger Melecio) en Rolf Carlé. Isabel Allende wisselt de hoofdstukken over Eva en Rolf consequent af. Van in het begin voel je dat beide personages uiteindelijk met elkaar in contact zullen komen en geleidelijk aan neemt Eva het zelf als vertelster over. Eva’s talent ligt namelijk in het vertellen… Als zij verhalen vertelt, stopt de wereld even met draaien.

Misschien kun je wel je wenkbrauwen fronsen bij het feit dat een arm meisje tijdens haar jonge leven in aanraking komt met quasi alle protagonisten van de nationale geschiedenis: een guerillastrijder, een kolonel en een documentairemaker. Allicht is ze het daarom net waard om een boek over te schrijven, maar toch…

‘Eva Luna’ holderdebol.comder kopen?

 

3 thoughts on “Eva Luna

  1. ik heb net “het negende schrift van Maya” uit van Isabelle Allende, een heel mooi boek. het leest als een trein! zeker een aanrader. nu ligt “la casa de los espíritus” op me te wachten.. ga nog eens in het Spaans lezen :-)

    • Ik lees tegenwoordig bijna alles in het Nederlands. Voor woordinspiratie… Behalve businessboeken, die durf ik wel eens in het Engels lezen.

      • deze week nog een mooie uitspraak gehoord (in het Engels): death is a promise, life is a dare.

Comments are closed.