De K van Korean food by MOKJA #GF15

Een tweetal jaar geleden woonde ik de lancering van MOKJA bij in Studiomie. Ae Jin Huys wou en wil ons nog steeds laten kennismaken met de Koreaanse keuken. Want geef toe: dat is toch één van de minder gekende Aziatische keukens.

Doorgaans trekt ze met haar Koreaanse BBQs Gent en omstreken rond. Nu strijkt ze tijdens deze editie van de Gentse Feesten (net zoals vorig jaar trouwens) neer in de Sint-Jacobsnieuwstraat, daar waar vroeger Balls & Glory zat. Ik heb er afgesproken met een collega vooraleer we een stadswandeling met een gids van Gandante rond De (Waalse) Krook site volgen rond onze toekomstige werkplek.

2015-07-21 17.21.19

We starten met een MOKJA cocktail (€ 7) met daarin soju, elderberry, cranberrysirop. Als ik het naar buiten breng, ben ik niet helemaal zeker of er alcohol in deze cocktail zit. Even proeven en later ook googlen brengt raad: soju is de populairste alcoholische drank in Korea. Best wel verfrissend, deze cocktail! En bij wijze van aperitiefhapje eten we er kim (€ 3) bij, dat zijn flinterdunne zeewierblaadjes – oftewel erg gezonde chips.

Van de eetkaart bestellen we de drie gerechten: dakgalbi kimchi slam (€ 8), dwaejibulgogi (€ 8) en mandu (€ 8). Daarnaast zijn er nog kimchi ramyeon (€ 5 – kimchi en paksoi met instantnoedels), maar we denken wel genoeg te zullen hebben met dat trio. We krijgen een letter E – toeval of niet, van Elise? – toegestopt die we moeten afgeven als het eten wordt geserveerd.

2015-07-21 17.53.21-1

Ik proef ook nog het Koreaanse bier genaamd Hite (€ 4).

We beginnen met de middelste hap: de mandu of dumplings. Deze scoren altijd bij mij, zij het dat ik nog een groter zwak heb voor de gestoomde en dus niet gefrituurde exemplaren. Toch smaken deze pakketjes met vlees en groenten, zeker als we ze ook nog eens besprenkelen met sojasaus.

2015-07-21 17.53.27

Vervolgens delen we de onuitspreekbare dwaejibulgogi: een typisch kartonnen take away box met rijst, varkensgehakt, gochujang (een typische chilisaus), sla, perilla (familie van de munt), ui en de alomtegenwoordige kimchi. Een deftig gerechtje dat op ons beider goedkeuring kan rekenen, alleen moet je wel wat moeite doen om het onderste deel met de rijst en het gehakt gelijkmatig op te eten en om te woelen zodat het niet te droog wordt. En mocht dat toch gebeuren, is er nog altijd de sojasaus.

We ronden af met de dakgalbi kimchi slam, wat klinkt dat spectaculair! Het is een gegrild broodje met gemarineerde kip, opnieuw die gochujang, idem dito met de perilla, sla, wortel, gepickelde daikon en kimchi. Nu valt het nog meer op dat die gochujang een tikkeltje pikant is. Hier hou ik wel van…

Over de ganse lijn bevallen de Koreaanse kennismakingen: je eet echte streetfood, zonder het schuldgevoel van fastfood. Go there, go MOKJA!

♦♦♦
Mijn volledige ABC bekijken? Dat doe je hier!