Scharrelvarkensribstuk met Camp’swellsaus

Mijn vriend en ik houden beiden van de combinatie varkensvlees met Blackwellsaus – je weet wel, die saus op basis van pickles. Toen ik van Camp’s een uitnodigend houten kistje toegestuurd kreeg met pickles, mosterd (met en zonder graantjes), zilveruitjes, augurken en kappertjes (gelijke en ongelijke grootte), wist ik alvast meteen wat met het eerste potje klaar te maken… Blackwell wordt Camp’swell!

Ik hoor al iemand ‘Scharrelvarken?’ denken… Wel, ooit stak ik een pleidooi af voor het vlees en de vis in de zwarte isomoschaaltjes van Delhaize. Doorgaans zijn dat de meer kwalitatieve varianten. Orkney zalm, Irish beef, Iberico varken, of in dit geval ‘varken in open (Ardense) lucht gekweekt’. Vandaar mijn neologisme: scharrelvarken.

photo (39)

Ingrediënten

 • 2 porties varkensribstuk
 • 1 potje Camp’s pickles
 • 15 cl room
 • 300 gr krieltjes
 • 400 gr sperzieboontjes
 • boter
 • peper & zout

photo (40)

Bereidingswijze

 • Dop de boontjes, halveer de aardappelen en leg ze in een afzonderlijke stoomovenschaal met gaatjes. Ik bereid deze in de hogedrukstoomoven, maar die kunnen uiteraard ook perfect gekookt worden.
 • Stoom de krieltjes 6 minuten op 120°C en voeg de laatste 2 minuten de boontjes toe.
 • Kruid de varkensribstukken met peper & zout, verwarm de boter en bak het vlees naar gelang de dikte enkele minuten op beide kanten.
 • Haal het vlees uit de pan en zet opzij onder aluminiumfolie.
 • Doe de bokaal pickles in de pan. Vul die bokaal met room en giet eveneens in de pan. Vul tot slot nogmaals voor de helft met water en voeg toe. Laat een paar minuten doorkoken.
 • Dien het varkensribstuk op met de Camp’swellsaus, de gestoomde krieltjes en boontjes. Smakelijk!

Er volgen ongetwijfeld nog meer Camp’s gerechten… Wellicht eerder op mijn Instagram feed met de onvermijdelijke hashtag #food. Ik denk aan een homemade mayonaise met graantjesmosterd, of die vitello tonnato die ik al zo lang eens wil maken.