La Superba

Een boek van Ilja Leonard Pfeijffer

Altijd wat lastig om dat over een gegeven paard te zeggen (waarvoor uiteraard mijn welgemeende dank Lies & Belle), maar wat was het spartelen met dit schrijfsel van Ilja Leonard Pfeijffer… Nochtans kreeg deze heer voor La Superba de Libris Literatuur Prijs 2014. Mij kon hij niet overtuigen.

pfeijffer-la-superba

Het lukt mij niet helemaal om de vinger op de literatuurwonde te leggen, want slecht is La Superba zeker niet geschreven. Integendeel. Ilja Leonard Pfeijffer leidt de lezer door Genua als de allerbeste remote stadsgids. Meer zelfs, als op sleeptouw genomen te worden door een local – toch de natte droom van elke toerist?

Daarnaast zitten er een aantal bijzondere verhaallijnen in het boek verwerkt, die verder gaan dan platvloerse liefde of de – het moet gezegd – pakkende rode draad van immigratie vanuit Italië naar Amerika en vanuit Senegal naar Italië. Soms zie ik zelfs een glimps van genialiteit, vooral als tweehonderd pagina’s verder bepaalde eindjes aan elkaar geknoopt kunnen worden. Het blijkt bovendien een zogenaamde niet-roman: een verzameling notities waarvan de schrijver stelt dat ze niet gepubliceerd mogen worden, of dat al dan niet autobiografisch is zou ik even moeten Googlen (maar ik gok eerlijk gezegd van niet). Desalniettemin faalt Pfeijffer in het mij echt raken, hij kruipt niet onder mijn vel.

ik kan de jury dus enigszins begrijpen, maar het is noch mijn goût noch mijn couleur.

Op naar de volgende!

‘La superba’ holderdebol.comder kopen?