Antwerpen Proeft

Nooit gedacht dat een foodie dat ooit zou zeggen, maar laat mij meteen beginnen met de conclusie ‘De markt van de foodfestivals is verzadigd!’. Er waren al initiatieven als Culinaria, Gent Smaakt!, Krachtvoer en daar zijn nu nog alle food truck feestjes – denk Barrio Cantina, KERK FOOD FESTIVAL, Food Farm Fiësta – bijgekomen. Ik kan de Flemish Foodies alleen maar gelijk geven dat ze geen tweede editie van hun Flemish Food Fest georganiseerd hebben. En toch was ik de voorbije acht edities nog niet op Antwerpen Proeft geraakt en daar brengen we in 2015 verandering in…

Antwerpen Proeft trekt al jaren de gastronomische kaart. Dat betekent dat ze minstens met een paar sterrenzaken uitpakken en ook dit jaar is dat met onder andere ’t Zilte en L’Epicérie du Cirque niet anders. En toch maken ook de food trucks stilletjes hun intrede aan de Waagnatie op ’t Eilandje.

We kiezen een vrijdag brugdag uit voor onze passage en zijn wat verwonderd dat de deuren die dag pas om 17u00 open gaan. Dat betekent op voorhand al even terrassen bij Bar Chine, mij hoor je niet klagen. Met een fietsje van Vélo geraak ik tot aan de andere kant van ’t stad. We trotseren de wachtrijen voor de toegangstickets (€ 7,5 dagpas per persoon) en de bonnen en starten met een mini-Duvel als welkomstdrink.

En dan beginnen we aan waarvoor we in hoofdzaak gekomen zijn: PROEVEN!

2015-05-15 17.40.53

Huisgelakte pekingeend, hoisinsaus, verrijkt met pinda en miso; komkommer, chili, lente-ui, gestoomd flensje | door Cuichine

2015-05-15 18.09.14

Zeeuwse oesters op Balinese wijze, met gember, knoflook, chili en limoen
| door O&O Oriental Cuisine

2015-05-15 18.37.02

Gerookte kreeft, burrata, vintage-tomaat en jus van rauwe asperge
| door ’t Zilte

2015-05-15 18.38.27

Ceviche van zwarte ombervis, geparfumeerd met passievrucht, koriandercress en gefrituurde zoete aardappel | door Wout Bru

IMG_9989

Foto: Geert Van Couteren

Mosseltjes met kerrie, kokos, koriander en pinda | door L’Epicérie du Cirque

2015-05-15 19.14.16Koud en gerookt pittig buikspek met crème van rode curry, citrusgel en salade van krab en veldzuring | door L’Epicérie du Cirque

2015-05-15 20.12.47

Bordje charcuterie van Brandt & Levie, gekend om z’n droge worsten en geniale barcode

2015-05-15 20.53.17

Bloedhond: zwarte pens met uienconfituur, spekjes, appelsaus en bieslook
| door Brandt & Levie

Wat we nog proefden in Antwerpen, zonder dat ik het aanvaardbaar gefotografeerd heb:

  • Chicken tikka masala (sappige kip, gemarineerd in yoghurt en kruiden, met hartige tomatenroomsaus) met biryani (gemengde rijst, met kruiden) en gedroogde ui en amandel | door Ballywood
  • Een niet nader genoteerd lekker wit wijntje | door Divin by Sepideh Sedaghatnia
  • Luxefrieten van bataat met zachte dressing van mosterd en wasabi | door Fingerfood Truck

Nu lijkt het misschien alsof ik gigantisch veel gegeten heb, maar dat is eerder perceptie. Als je met drie bent, deel je al eens gemakkelijk een gerechtje. Desalniettemin zijn we toch een € 50 per persoon aan eet- en drankbonnen kwijt. Niet min.

Trouwens, ineens horen we door de luidsprekers dat Fucking Perfect – de documentaire over Sergio Herman – integraal vertoond zal worden. Ideaal! We wilden deze film eigenlijk al bekijken in de cinema, dat was er nog niet van gekomen. De omstandigheden zijn eerder rudimentair (flauwe projector, hoofden voor de ondertitels, omgevingslawaai en koud in de plastieken tent van het Kenwood Theater) en toch komt het verhaal van Sergio Herman aan. We lachen geregeld en worden een paar seconden geraakt door de hardheid van zijn bestaan en hoe het soms bijzonder eenzaam moet zijn aan de top.

Samengevat zonder twijfel een meer dan aangename avond, maar ik vrees toch dat ik de komende maanden even pas voor food truck festivals… Enough is enough.