Gent Smaakt!

Culinaria², Antwerpen Proeft, Hapje Tapje, … Iedere Vlaamse stad heeft wel zijn culinair festival. In Gent is dat Gent Smaakt!, dat ondertussen aan zijn derde editie toe is. De eerste locatie was het Sint-Pietersplein, de tweede de Leopoldkazerne en nu zetten ze hun tenten op onder en rond de nieuwe stadshal. Meteen het bewijs dat dit gecontesteerd staaltje moderne architectuur zich perfect leent tot dergelijke evenementen.

We kopen voor € 25 jetons. Bij elke schijf van € 15 komt tevens een gratis Aperol en daar start ik dan ook mee. Dit fluo-oranje drankje kon mij nooit eerder krijgen, maar nu geef ik dit 3 delen prosecco, 2 delen Aperol en 1 deel spuitwater toch een kans. Wellicht ook de laatste, want niet meteen mijn smaak.

photo (49)

Na alle kraampjes eens voorbijgekuierd te hebben, besluit ik om te starten met een bordje van Coeur d’Artichaut: zomerraapjes, spekvinaigrette, crème van dooier en krokant spek (€ 6). Ik kijk nu al uit naar mijn lunch bij hen die volgend vrijdag gepland staat.

photo (51)

We gaan verder met de sint-jakobsvrucht gebakken in notenolie, bloedworst en een zalf van erwtjes (€ 6) bij Uitzend Gastronomie. Dat sint-jakobsvruchten en bloedworst perfect hand in hand gaan, weten we ondertussen. De notenolie komt niet meteen door, wat extra peper zou ik wel lusten en met dat houten mesje het bloedworstvelletje doorsnijden is een uitdaging. Desalniettemin geen te beklagen keuze!

photo (52)

Tot slot schakelen we nog over op wat comfort food: een kroket met asperges en garnalen (€ 2) van dat leuke vuurtorenkraam en een happy ball met ham-prei van Balls & Glory.

Alle Gentse trots is aanwezig op Gent Smaakt!. Klassiekers als cuberdons en paardenlookworst. Een heleboel gevestigde cateraars als Gourmet Invent en Coeur d’Artichaut. De hippe vogels Balls & Glory en Eetavontuur. De enigen die echt ontbreken, zijn zij die het Genste foodlandschap de laatste tijd nog het meest gekruid hebben: de fameuze Flemish Foodies. Maar zij organiseren eind juni natuurlijk hun eigen culinaire feestje op DOK Gent: Flemish Food Fest!