Museum M

Zo tussen een meeting en een restaurantbezoek in de tijd vinden om een nog niet bezocht museum binnen te wandelen. Ik denk dat dat mijn klein geluk is. Een paar dagen geleden lukte mij dat in Leuven… Een uurtje voor sluitingstijd kom ik aan, ik betaal € 9 en begin gewapend met een sticker en een plattegrondje aan mijn museumwandeling.

Museum M maakt meteen indruk omwille van zijn architectuur. De moderne volumes vloeien naadloos over in de kamers van een oud herenhuis. Het dakterras blaast mij omver. Wat een prachtige plek! Een beetje magisch ook, omdat ik er zo helemaal alleen rondloop en het even lijkt of niemand weet dat ik op de wereld ben. Hier wil ik wel eens met een lekker glaasje in de hand naar een intiem concert luisteren. Ik zeg maar iets.

photo (56)En dan nog over de collectie! De permanente van M blikt vooral op het verre verleden terug, vaak ook met een religieuze insteek. Als topwerk verwijs ik logischerwijs naar een schilderij over de sacramenten van Rogier van der Weyden. Verder loopt er in die categorie ook een tijdelijke tentoonstelling van Hieronymus Cock.

Mijn hart ligt echter bij de hedendaagse kunst. Daar zorgen Geert Goiris en Sol LeWitt voor. Die laatste met twee enorme werken in een zaal op het niveau van het dakterras.

photo (54)

Videokunst ligt mij veel minder, dus loop ik nogal snel door Blijven Kijken en Saskia Olde Wolbers. Afronden doe ik in het museumcafé! Ja, strenge mevrouw de suppoost, ik ben op tijd buitengeraakt… :)