Geen idee

Een stand-up comedy show van Jeroen Leenders

Na twee seizoenen ‘Sorry, ik ben Jeroen Leenders’ probeert Leenders momenteel zijn nieuwe avondprogramma ‘Geen idee’ uit. Met twee kaartjes op zak trekken we op woensdagavond richting Scala in de Gentse Dendermondsesteenweg (buurt Dampoort). Wanneer we na toch wel wat gehaast kwart voor acht aankomen, blijkt dat de voorstelling pas om half negen start. GRMBL, Scala! En de locatie wijzigt ook van de zaal naar de foyer – wegens te weinig interesse, maak ik als assumptie.

jeroen leenders

Een Vedett Extra White later verschijnt Jeroen Leenders stipt op het podium. Hij lijkt kleiner in real life en niet bijster veel op de foto hierboven. Maar het is hem wel degelijk. Meteen verontschuldigt hij zich voor zijn warrige uiterlijk, zo zie je er dus uit na een week griep en met twee Dafalgans in het lijf. Oei! Als dat maar goed komt.

Al bij al vond ik zijn try-out niet meteen vlekkeloos. Geen enkele keer moest ik luidop lachen – wat een contrast met Wouter Deprez een paar weken eerder… Dat zijn show pas in september in première gaat, verklaart wellicht veel. Sommige of misschien zelfs het merendeel van de grappen stonden gewoon nog niet op punt. Hij begaf zich wel in mijn comfort zone met een aantal interpretaties van uitdrukkingen als ‘iemand een loer draaien’ of ‘het kalf is verdronken’. Iets wat – samen met het vaderschap en onvermijdelijk seks – meerdere stand-up comedians inspireert.

De rode draad van hilariteit doorheen de avond was ongetwijfeld een irritant en onafgebroken luid lachende dame op de eerste rij. Af en toe bracht ze Jeroen Leenders van de wijs met reacties als “Het is voor jullie even raar als voor mij…” tot gevolg.