Ovenschotel met vergeten groenten, Brugge Oud en spek

Ik durf wel eens een boompje opzetten over gesponsorde bloggers. Doorgaans bedank ik dan ook vriendelijk voor uitnodigingen of pakketten – kortweg perks. Behalve af en toe, dan zeg ik in een zwak momentje of op basis van triggers waar ik nog geen vinger op kan leggen “Ja, dat zou leuk zijn!”. En zo geschiedde met de vraag vanuit Moorslede (alwaar een deel van mijn familie woont) of ik een mand Brugge kazen wou… Dat die vraag geopperd werd naar aanleiding van een wedstrijd op de VTM Koken website van mijn ex-collega’s werkt uiteraard ook bevorderend om overstag te gaan.

Oud Brugge

In de mand wat kaaslectuur, een schort, een ‘pottenlekker’ en heel erg veel verschillende soorten Brugge kazen: de klassieke Oud Brugge (of eigenlijk correcter Brugge Oud), Brugge Belegen, Brugge Jong, Brugge Goud, Brugge Broodje Apero, Brugge Dentelle, Brugge Rodenbach, Brugge Pater, Brugge Abt en Brugge Dentelle.

Om te beginnen doneer ik een paar stukken aan de collega’s om ’s middags gezamenlijk te degusteren. De grote meerderheid neem ik mee naar huis. De sneetjes belanden met veel plezier tussen de ontbijtboterhammen van mijn vriend, het Broodje Apero zoals de naam impliceert in blokjes op de salontafel tijdens een familiefeestje. Met de klassieke Brugge Oud heb ik echter échte receptplannen… Ik neem een week de tijd om een zelfverzonnen recept (kaasgewijs) te laten rijpen, maar flans dan vandaag een ovenschotel met vergeten groenten, Brugge Oud en (Breydel)spek ineen.

Ingrediënten (voor 3 personen)

 • 2 pastinaken
 • 1 bot raapjes
 • 1 bakje kastanjechampignons
 • 1 pakje Breydelspek
 • 1/2 blok Brugge Oud
 • olijfolie
 • zwarte peper
 • peterselie

2013-12-04 18.53.37

Bereidingswijze

 • Snijd de pastinaken en de raapjes in grove stukken.
 • Halveer de kastanjechampignons.
 • Leg de groenten in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met peper.
 • Zet de groenten 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
 • Snijd intussen het Breydelspek in brede reepjes en de Brugge Oud in kleine dobbelsteentjes (doorsnede van ongeveer 1/2 cm).
 • Verdeel de gebakken groenten over éénpersoonsschotels, meng met het Breydelspek en leg hierop de kaasblokjes.
 • Een beetje bijpeperen kan trouwens nooit kwaad.
 • Drijf de temperatuur van de oven op tot 200°C en zet de schotels nog 10 minuten onder de grill van de warme oven tot de kaas mooi gesmolten is.

2013-12-04 19.22.36

Werk nog even af met wat verknipte peterselie.
En serveer deze winterse schotel bijvoorbeeld met de vrij vergeten slasoort postelein…

Smakelijk!

2013-12-04 19.42.39

Met dank aan de mensen van Brugge kazen.

•••

Dit is een gesponsorde blogpost.

 

1 thought on “Ovenschotel met vergeten groenten, Brugge Oud en spek

 1. Mmmm… Elise!! Ziet er super uit! Zal ik zeker ns proberen…

Comments are closed.