Mijn ‘Scandi krimi’ top 7

Scandinavische series zijn hot. En ik doe gezellig mee in dat warm wezen.
Maar wat zijn nu eigenlijk mijn favoriete reeksen?

 1. Borgen
  Ondertussen reeks 1 en 2 gezien. Beiden even sterk. Zotjes hoe politiek tevens een thriller kan zijn, of hebben ze dat idee gehaald van journalisten die al te vaak over een ‘politieke thriller’ berichten? Brigitte Nyborg wordt de Deense premier. Een vrouw, en dat betekent meteen ook aandacht voor de work-life-balance.
 2. The Killing
  Blown away na de kennismaking met rechercheur Sarah Lund in het eerste seizoen. Nummer 2 laat het ietwat afweten, maar 3 pikt die strakke draad terug op.
 3. The Bridge
  Op de brug tussen Zweden en Denemarken wordt een lichaam gevonden. De Zweedse Saga Noren en de Deen Martin Rohde worden belast met het politieonderzoek. Saga krijgt van mijn het label ‘prettig gestoord’. Valt het op dat in mijn top 3 telkens vrouwen de hoofdrol spelen?
 4. Varg Veum
  He’s cute, he’s wild, he’s Varg Veum. Geen politieman, maar een soortement privédetective. Soms doet hij vooraleer hij denkt. Met behoorlijk wat geweld tot gevolg. Maar we vergeven hem dat met graagte. Afleveringen zijn eerder films van anderhalf uur, al eens de moeite om je voor achter het televisiescherm te nestelen.
 5. Wallander
  Kurt Wallander gaat al een eindje mee en ontsproot als personage aan de geest van schrijver Henning Mankell. Net zoals bij Varg Veum – en ook het Britse Midsomer Murders – eerder XL-afleveringen of films. Ik deel Kurts zwak voor klassieke muziek.
 6. Those Who Kill
  Rechercheur Katrine Ries Jensen krijgt bij haar dossiers hulp van psycholoog Thomas Schaeffer. Het duurde even vooraleer ik Those Who Kill kon appreciëren, maar uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan voor deze aaneenschakeling van dubbelafleveringen. Een tweede seizoen komt er echter niet.
 7. Millennium
  De boeken heb ik niet gelezen. De miniserie / films daarentegen wel gezien. Een behoorlijk harde reeks rond het personage van Lisbeth Salander.

Met dank tevens aan Canvas om zoveel van die reeksen te programmeren.

En dan wil ik toch nog even 2 pareltjes van films vermelden.

Meer noordse suggesties zijn uiteraard welgemeend welkom…
Takk!