The Broken Circle Breakdown

Een nieuwe film van Felix Van Groeningen. Met hoofdrollen voor Veerle Baetens en Johan Heldenbergh, met Geert Van Rampelberg in een bijrol. De openingsfilm van het Gentse filmfestival. Stop! Genoeg argumenten. The Broken Circle Breakdown, here we come…

Op Twitter las ik talloze waarschuwingen rond zakdoekjes en andere traandrogers. Meteen dacht ik: “Damn! Niet nog eens zoals met ‘Tot altijd’ van Nic Balthazar… Bijna de ganse film huilen, ’s morgens opstaan met hoofdpijn en dikke ogen.” Wonderlijk genoeg liepen mijn traankanaaltjes geen enkele keer over bij The Broken Circle Breakdown. Een krop in de keel, dat wel. Gelukkig zijn al dan niet tranen geen parameter voor de kwaliteit van een film. De nieuwe Felix van Groeningen is namelijk andermaal top!

De grote lijnen kent iedereen ondertussen: naar een toneelstuk van Johan Heldenbergh, countrymuzikant Didier, tatoeëerster Elise, kindje Maybelle samen, kindje ziek, overwint de liefde? Overwint ze? Dat zal ik nu eens niet verklappen…

Het acteerniveau krijgt de stempel ‘subliem’. Johan Heldenbergh in wat ik de rol van zijn leven zou durven noemen. Dochtertje Maybelle vertedert. Veerle Baetens is en blijft een klassebak. Al moet ik toegeven dat ik haar de laatste jaren zo vaak aan het werk heb gezien, dat ik soms trekjes van Hannah Maes uit Code 37 – of misschien zijn die wel van de vrouw Veerle Baetens zelf – denk te bespeuren. Het voelt overigens altijd een beetje raar als mensen constant jouw naam (Elise dus) uitspreken. Ik heb geglimlacht toen ze ook nog eens Vandevelde bleek te heten. Want als men fronsend kijkt na het noemen van mijn naam, antwoord ik steevast: “E-li-se Des-camps, Vandevelde in ’t Frans”…

Diverse Gentse en Antwerpse locaties herkennen, daar hou ik tevens van. Dan zwijg ik nog over het feit dat de acteurs zelf zingen. Qua geloofwaardigheid kan dat tellen. Want ze zingen niet aanvaardbaar, de muziek beklijft en vandaag neurie ik al de ganse dag “Wil the circle be unbroken…”. Uit de film volgt tevens een concertreeks waarvoor ik op dit eigenste moment overweeg om tickets te kopen. Wat een totaalplaatje!

Just sit down, listen and put your cowboy boots on.