Borgen

Een serie over politiek? Veel zin om stante pede te passen, in het bijzonder na die honderden regeringsloze dagen met desondanks een overdaad aan Belgische politici. En waarom zou een scenarioschrijver zich de moeite getroosten om er niet thrillergewijs wat lijken bij te sleuren? Wel, deze Deense (Scandinavië boven als fictieregio) reeks bewijst uw – een assumptie, ik besef het – en mijn ongelijk.

Brigitte Nyborg komt in de eerste aflevering danig onverwacht als winnares uit de Deense verkiezingen. Wat volgt, kennen wij Belgen maar al te goed: aangesteld worden door de koningin als formateur, formatiegesprekken, regeerverklaring, … De Deense politiek met als boegbeeld premier Nyborg dus in de hoofdrol. Haar gezin (man Philip, dochter Laura, zoon Magnus), haar spin doctor Kasper, het bekende nieuwsanker Katrine, haar mede-ministers en de redactie van het TV1-nieuws krijgen de voornaamste bijrollen.

Schandalen, intriges en puur menselijke verhalen ontspinnen zich op über-Scandinavische wijze. Stijlvolle begingeneriek overigens in ware Mad Men stijl!

Op het einde van de tiende aflevering stelde ik mij de vraag of ik graag een Brigitte Nyborg zou zijn. Hiermee wil ik niet de ambitie uitspreken om de eerste vrouwelijke premier van België te worden. Het is mij eerder te doen om vrouwen in topposities…
Offers. Opdoffers. Respect!