Het meisje in de trein

Een boek van Paula Hawkins

Mijn benchmark voor thrillers zijn de boeken van Nicci French, in het bijzonder de reeks over psychoanalytica Frieda Klein (één boek per dag van de week, ondertussen zijn ze bij vrijdag aanbeland). Dus ik ben dan ook erg benieuwd naar deze bestseller.

hawkins-meisje-in-de-trein

Het heeft welgeteld twee dagen geduurd om ‘Het meisje in de trein’ uit te lezen. Dus het pageturner-gehalte van deze thriller zit alvast goed. Alleen kan de schrijfstijl van Paula Hawkins naar mijn mening helemaal niet tippen aan deze van de heer en mevrouw Nicci French. Soms erger ik mij tijdens het lezen zo erg aan de te eenvoudige zinsbouw en de te lichte woordkeuze dat ik vergeet om mij te laten opslorpen door het verhaal.

Bij Frieda Klein duurt het altijd opvallend lang om in te zien wie dit keer verantwoordelijk is voor de moord, bij ‘Het meisje in de trein’ kan ik de vermoedelijke dader al veel vroeger aanwijzen. Volgens mij selecteert elke thrillerauteur bewust een bepaald moment in het verhaal waar 75% van de lezers het juiste vermoeden krijgt. Misschien ben ik fout, misschien moet ik die vraag eens mailen naar Nicci French. Maar als het klopt dat ze dat moment bewust prikken, dan begrijp ik de strategie van Paula Hawkins niet.

Wat ik wel apprecieer aan deze thriller, is dat de protagoniste – het meisje in de trein dus – niet helemaal spoort. Verdomme! Ik had besloten om geen flauwe treingrapjes te maken… Rachel is een zwaarlijvige alcoholiste met veel littekens: gescheiden en ontslagen. Geen evidente keuze om te vertrekken vanuit iemand waar je moeite mee hebt om achter te staan. Je voelt soms medelijden en begrip, tegelijk ook al te vaak walging en afstand.

Samengevat toch een te licht uitgevallen thriller. Op naar het volgende boek!

‘Het meisje in de trein’ holderdebol.comder kopen?