Een klein leven

Een boek van Hanya Yanagihara

Jullie kennen inmiddels mijn fobie voor dikke boeken. Er bestaat volgens mij geen term voor, ik heb het opgezocht. Een paar maanden nadat ik Kwaadschiks van A. F. Th. van der Heijden cadeau kreeg, volgt er opnieuw een klepper in inpakpapier: dit keer ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara. Het valt mij meteen op dat het boek veel reacties uitlokt. Bij een foto op Instagram volgden nogal wat commentaren: prachtig, droevig, jaloers dat je er nog in mag beginnen, heavy, … Via Goodreads contacteerde iemand mij met de boodschap dat ik er niet aan moest beginnen. Genoeg meningen dus om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen! En ik ben terug vertrokken voor 750 pagina’s.

Maar wat vond ik er nu van?

*** spoiler alert *** 

Het duurde eerlijk gezegd even – misschien wel 100 bladzijden – tot ik een beetje in de juiste flow geraakte. ‘Een klein leven’ draait rond vier vrienden genaamd Malcolm, JB, Willem en Jude, maar eigenlijk staat vooral Jude centraal.

We volgen hen / hem vanaf zijn studententijd tot hij vijftigplusser is en zijn regelmatig getuige van de verschrikkelijke flashbacks naar zijn onwaarschijnlijke trieste kinder- en tienertijd. Eentje vol misbruik in alle mogelijke gradaties met levenslange lichamelijke en geestelijke littekens tot gevolg. In het begin komt het als zo afschuwelijk over dat het tegelijk een zekere afstandelijkheid bij mij creëert. Mijn emotionele voorstellingsvermogen lijkt te kort te schieten. Geleidelijk aan, door Jude stukje bij beetje beter te leren kennen komen die vreselijke herinneringen ook steeds harder aan.

En dan volgen vanzelfsprekend tranen, want wie kan bij zoveel leed onbewogen blijven?

Dit boek veranderde mijn leven niet, zoals sommige anderen beweren. Niettemin blijft het even kleven, zo stevig zelfs dat ik even een leespauze te nemen. Doorgaans start ik nog de dag zelf of de dag erna in een nieuw boek, dit keer niet. Even pauze.

 

‘Een klein leven’ holderdebol.comder kopen?

2 thoughts on “Een klein leven

 1. Oh Elise… ik heb het boek op vakantie gelezen en erna aan Kwaadschiks begonnen… Aan de kant moeten leggen wegens geen waardige opvolger … dan maar Een soort van liefde … maar ook dat kon me niet bekoren na Een klein leven.

  Wat dan?
  Helemaal alleen 5 weken op reis in Azië… ik heb het dus nog maar eens gelezen.
  En dat zegt alles.

  Slik.

  Ondertussen zijn we 2 maanden verder en ik heb nog geen enkel boek uitgelezen.
  Ik wil uit de impasse ;)

  • Gelukkig heb ik Kwaadschiks en Een soort van liefde al gelezen. Nu maar hopen dat ik snel de leesdraad terug kan oppiekken… En jij ook! :)

Comments are closed.