Open stad

Een boek van Teju Cole

Nummer drie van een uitgeleend stapeltje van vier boeken dat ik aan een relatief hoog tempo aan het consumeren ben. Helaas moet ik nu al zeggen dat deze in het rijtje met Meer dan een minnaar en Het West-Vlaams versierhandboek slechts de bronzen medaille krijgt wat mij betreft.

Het hoofdpersonage Julius emigreerde als jongeling vanuit Nigeria naar Amerika om te studeren. Nu woont en werkt hij in New York, een stad die hij tijdens zijn vele wandelingen verder en dieper verkent – noem het misschien zelfs onderzoekt. Zijn omschrijvingen doen mij zelfs kriebels voelen om dringend eens terug te keren naar New York, de paar dagen die ik er enkele jaren geleden businesswise doorbracht waren uiteraard ontoereikend voor een grondige kennismaking.

Tijdens de roman neemt Julius tevens enkele weken verlof om naar Brussel te reizen, de stad waar zijn grootmoeder woonde (of misschien zelfs woont). Ook daar hangt het verhaal aaneen van wandelingen, (toevallige) ontmoetingen en observaties.

Net wanneer je er overtuigd van bent dat dit het is, komt er vlak voor het einde nog een soort – choquerende en totaal onverwachte – plot. Al zou ik het eigenlijk zo niet durven benoemen, want de volgende bladzijde wordt er alweer niet meer over gesproken. Bevreemdend! Maar wellicht ook de reden waarom andere lezers dit boek zo bejubelen.

 

‘Open stad’ holderdebol.comder kopen?

Gerelateerde blogposts: