Het West-Vlaams versierhandboek

Een boek van Thomas Blondeau

Twee gelijkenissen met mijn vorige boek (Meer dan een minnaar): ook hier gaat het om mijn eerste kennismaking met de auteur én een relatief dun boek van 252 pagina’s. Hoewel ik op Instagram instant een enthousiaste reactie over Thomas Blondeau krijg, voel ik eerlijk gezegd niet meteen liefde…

Ik vind de vingerlegging lastig, want in se schrijft Blondeau vlot en kan ik me met mijn West-Vlaamse roots wel vinden in zijn verhaal. Maar goed, even over dat verhaal dus…

Raf Fauchery hoopt zijn LDVD te verwerken in zijn geboortedorp ergens diep in West-Vlaanderen en vlakbij de Franse grens. Bij aankomst wordt hij meteen verwelkomd door enkele balen stro op de rijweg, want de dorpelingen besloten om hun dorp af te scheuren van de stad en de rest van het land. De extreem obese dorpsgenoot Jozua Goeminne (die niet langer in zijn huis past en bijgevolg op het podium van de feestzaal bivakkeert) mag als opruier van dienst aangeduid worden.

Soms gaat schrijver Raf mee in het verhaal, meestal neemt hij echter de positie van een toeschouwer in. In het geval van de mooie notarisdochter Serena blijft hij echter niet aan de zijlijn staan. Gelukkig maar. De lotgevallen van het dorp wisselen af met fictieve hoofdstukken van Raf Fauchery’s ‘West-Vlaams versierhandboek’, een beetje meta.

Meer vertel ik niet, dat moeten jullie eventueel zelf maar lezen. Alleen denk ik niet dat dit boek mijn top 10 van 2017 zal halen – en dan moet je weten dat mijn Reading Challenge in Goodreads dit jaar slechts twaalf stuks als doel vooropstelt…

••• UPDATE •••

Mijn schoonbroer laat net weten dat Thomas Blondeau zijn buurjongen was… Gezien hij in Roesbrugge geboren en getogen is, kan ik er dus van uitgaan dat dit het bewuste dorp is. Straf! Ik leerde Roesbrugge de laatste jaren kennen als het dorp waar mijn zus met haar gezin woont. Deze achtergrondkennis doet het verhaal natuurlijk iets meer leven.

 

‘Het West-Vlaams versierhandboek’ holderdebol.comder kopen?