Meer dan een minnaar

Een boek van Oscar van den Boogaard

Een nieuw stapeltje geleende boeken van een (meer dan) leesvriendin scherpen mijn goesting aan om er na de 1280 pagina’s van Kwaadschiks meteen terug in te vliegen. Liefst wel in een dunner exemplaar en dat vind ik bij ‘Meer dan een minnaar’ van Oscar van den Boogaard. Dat deze Nederlander een verhaal schrijft dat zich in Sint-Martens-Latem afspeelt, verwondert niet als je weet dat hij al jarenlang columns schrijft voor de Vlaamse krant De Standaard en – een assumptie op basis van zijn HISK activiteiten – in Gent woont. Een vermoedelijke stadsgenoot dus.

In deze roman uit 2010 – mijn eerste kennismaking met van den Boogaard overigens – staan twee gezinnen uit Sint-Martens-Latem centraal. Beiden wonen vlakbij het golfterrein, desalniettemin zou een spelletje zoek-de-zeven-verschillen niet al te lang duren… Noël is een autochtoon en werkt als green manager op de golf. Hij woont in het kleine authentieke huisje van zijn grootmoeder, samen met zijn ongewoon ‘verworven’ vrouw Regina en hun zoon August. Naast hen wordt ineens een moderne kubuswoning opgetrokken waarin de gekende seksuoloog Rudolf komt wonen met zijn tweede vrouw – de wél van Sint-Martens-Latem afkomstige Elsie. Tijdens de weekends vervoegt tienerdochter Lily uit het eerste huwelijk van Rudolf het stel.

De titel van het boek doet vermoeden dat iemand het met iemand langs de andere kant van de haag aanlegt. Rest alleen nog de juiste link te leggen… Zo eenvoudig blijkt het gelukkig niet. Van den Boogaard schrijft een verhaal met een immer mysterieuze (en tegelijk ook doodgewone) ondertoon én dus een vrij verrassend slot. Of ben ik zo naïef dat de andere lezers dat einde al hoofdstukkenlang zagen aankomen?

Die andere lezers blijken – afgaand op de vrij povere Goodreads score van 2.92 – mijn relatieve enthousiasme niet echt te delen. Mij persoonlijk deed deze niet al te zware en toch voldoende complexe roman wel deugd. Misschien zou ik op een ander moment minder mild oordelen, alleen gaat dat bij mij met boeken net zoals met veel andere dingen in het leven: het juiste < boek / … > op het juiste moment.

‘Meer dan een minnaar’ holderdebol.comder kopen?

Gerelateerde blogposts: