De dag dat ik besloot om alle Pascale Naessens recepten uit te testen…

Mijn favoriete Pascale Naessens recepten – deel 1 en deel 2 blijven de populairste pagina’s op mijn blog… En toch was dat niet dé reden om met onderstaand meerjarenprojectje te starten. Zoals ook al in de voornoemde posts vermeld, werk ik in bijberoep voor Pascale. Bijgevolg besloot ik op een dag (ondertussen wellicht meer dan twee jaar geleden) om àlle recepten uit haar boeken eens klaar te maken…

Mijn motivatie?

Walk the talk.
Practice what you preach.
Eat your own dog food.

Of iets in die trant...

Pascale Naessens bracht inmiddels zeven boeken uit: Mijn Pure Keuken 1 + 2, Puur Genieten 1 + 2, Puur Eten 1 + 2 en Puur Pascale. Op veelvuldige vraag van haar lezers verschenen op haar website enkele indexen: met àlle recepten in alfabetische volgorde, per ingrediënt of per thema. De kleine actieboekjes (voor bijvoorbeeld Dag Allemaal) en het boek met voor de (Miele) stoomoven aangepaste recepten vormen geen onderdeel van deze inventaris.

Ik ging aan de slag met de A tot Z index. Op deze lijst staan 441 recepten, meer dan één voor elke dag van een jaar dus. Gelukkig kon ik aan de aftrap van mijn project al een deel instant in groene fluo markeren; ik schat een kleine 100. Zo bleven er nog meer dan 300 recepten over om mee aan de slag te gaan…

Heb ik mijn doel – meer bepaalde 441 / 441 – gehaald? Ik ben er bijna, maar nog niet helemaal. Momenteel wachten nog 30 recepten op mijn fluostift… Maar na 411 klaargemaakte recepten durf ik wel beweren dat ik Pascales keuken onder de knie heb én mezelf één of andere expert level badge toekennen.

Waarom blijven de resterende 30 dan momenteel blanco? Voornamelijk omdat ze een bepaalde seizoensgroente (zoals asperges of tomaten) als hoofdingrediënt hebben. Van twee specifieke recepten – meer bepaald vis in klei uit Mijn Pure Keuken 2 en paté van kippenlever, avocado en walnoten uit Puur Pascale – wijt ik het eerder aan een soort drempelvlees. Want geef toe, een vis in klei verpakken of aan de slag gaan met orgaanvlees zijn toch minder dagdagelijks.

Een kleine bloemlezing, meer vind je op mijn Instagram. Ik heb per boek 2 recepten geselecteerd, dus 14 in totaal. Niet per se mijn favorieten, gewoon leuke foto’s.

Olijventapenade – uit Mijn Pure Keuken 1

Bisque van garnalen met knolselderravioli – uit Mijn Pure Keuken 2

Sobanoedels met gestoomde groenten – uit Puur Pascale

Meloen met parmaham en truffelolie – uit Puur Genieten 1

Gefermenteerde tomaten en wortelen – uit Puur Eten 2

Taart van savooi en gehakt – uit Puur Pascale

Krab met rauwe zalm en zalmeieren – uit Mijn Pure Keuken 1

Gare courgetteslierten met krab – uit Puur Eten 2

Kruidenballetjes met kurkuma – uit Puur Genieten 2

Ragout met slierten van courgette – uit Puur Eten 1

Dikke spinaziesoep met feta – uit Puur Eten 1

Gebakken peer met geitenkaas – uit Puur Genieten 2

Mosselen met lenteui en sausje van mayo en mosterd – uit Puur Genieten 1

Coquille met avocado en pittige vinaigrette – uit Mijn Pure Keuken 2

Mijn vriend, onze eetgasten en ik genoten van de pure keuken die altijd vanuit groenten vertrekt. Ja, ik moet toegeven dat mijn eetgewoontes écht veranderd zijn: koolhydraten staan niet meer standaard op het menu, aardappelen heb ik nooit meer op voorraad. En het klopt zelfs dat ik nu nog meer avocado’s eet…

Toch ik acht de tijd rijp om dit project op een laag pitje te zetten. Die 30 recepten komen er ooit nog wel eens van, alleen schakel ik mijn radicale (sommige benoemen het als autistische) knop nu even uit. Dit betekent zeker niet dat we terug elke dag koolhydraten zullen eten, absoluut niet. Veel van de Pascale Naessens recepten zal ik nog regelmatig op tafel toveren – al is het maar omdat ze steevast simpel én snel klaar zijn. Alleen roepen enkele andere (eveneens verleidelijke) kookboeken op mijn keukenplank om wat extra aandacht. Ik denk maar aan Simple Food van Sergio Herman, Unplugged van Gert De Mangeleer, de beide groenteboeken van Seppe Nobels en Aroy Aroy van de gebroeders Blanckaert. Heren, I’m all yours

6 thoughts on “De dag dat ik besloot om alle Pascale Naessens recepten uit te testen…

  1. Ik vind het toch ongelofelijk knap hoor! Inderdaad, alle recepten uit 1 boek lijkt dan een makkie! Die vis in klei steekt van in het begin al mijn ogen uit. Wat denk je, zullen we die deze zomer eens samen maken? En dan gelijk de kippenlevers ook, niets aan hoor!

  2. Idee van mijn ventje toen ik hierover vertelde: zou het niet leuk zijn om die laatste -specialere- gerechten dan samen met Pascale te maken? Als afsluiter ofzo?
    Je blog doet me wat denken aan die kookfilm van enkele jaren geleden, Julia and Juliette??? (Kan geen titels onthouden, sorry)
    X Anne

    • Leuk idee! En die kookfilm heet blijkbaar Julie & Julia, een paar Pascale Naessens fans van de Facebookgroep spraken er ook over… ;-)

Comments are closed.