Denken aan vrijdag

Een boek van Nicci French

Nummer vijf uit de Frieda Klein reeks. We zijn intussen aan de vijfde dag van de week: vrijdag – op z’n Europees bekeken, want de Amerikanen beginnen te tellen op zondag. Eigenlijk wou ik dit boek reserveren voor op vakantie, omdat ik weet hoe gretig ik Frieda Klein steevast consumeer. Maar toen haalde ik mijn ouders af op de luchthaven van Zaventem en vergat ik mijn boek – ‘De ontdekking van de hemel’ door Harry Mulisch – in de wagen. Wat zou ik nu doen om het wachten te overbruggen? Mensjes kijken? Op mijn smartphone tokkelen? Of in het winkeltje Nicci French kopen? Het werd het laatste…

denken aan vrijdag

Een dag later zat ik al 210 pagina’s ver… Door de Gentse Feesten madness duurde het iets langer vooraleer ik de laatste 100 bladzijden achteroversloeg, maar dat deed ik dan ook in één ruk. Zoals het Nicci French en Frieda Klein betaamt.

Naar goede gewoonte zal ik niet veel vertellen over het verhaal. Gewoon lezen. Desalniettemin moet ik toegeven dat deze vijfde in de reeks een tikje atypisch aanvoelt. De grote boze vijand die de psycho-analytica al boekenlang achtervolgt, lijkt hier even naar de achtergrond te verdwijnen. Ik bestempel het dan ook als een soort overgangsboek tot de echte ontknoping in een dubbelaflevering op zater- en zondag zal losbarsten!

Stilaan begin ik mij wel een mentaal beeld te vormen van Frieda Klein en soms conflicteert dat met de omschrijving van de Frieda Klein die Nicci French voor ogen houdt – altijd moeilijk trouwens om in het enkelvoud te vervoegen, omdat je weet dat het om een schrijversduo (schrijverskoppel zelfs) gaat. Wat zou het geven om hier een televisiereeks van te maken? Welke actrice zou Frieda kunnen zijn? Het moet vanzelfsprekend een Britse, bij voorkeur gepokt en gemazeld in Londen, zijn. Maar iets breder denkend zou een vrouw als Sidse Babett Knudsen (ook wel Brigitte Nyborg in Borgen) zo’n rol wel kunnen vertolken. Ware het niet dat ze Deens spreekt.

Twee dagen te gaan. Als ze die week maar overleeft!

‘Denken aan vrijdag’ holderdebol.comder kopen?