Dagen Zonder Vlees, een tussentijdse balans

40 dagen zonder vlees. Of correcter: 46 dagen zonder vlees en vis. Ook al heb ik dat van mijn 13de tot mijn 20ste acht jaar aan een stuk gedaan, nu weet ik dat ik dat niet meer kan of wil. Daarom was mijn voornemen om voor geslaagd te gaan: 50% of 20/40 – toen wist ik nog niet dat het eigenlijk 46 dagen zijn…

We zijn inmiddels 26 dagen ver: 13 dagen vlees- en visloos en bijgevolg groene bolletjes, 13 dagen rode. Voorlopig met de hakken over de sloot!


Mijn ervaringen? Ik vind het toch verdomd moeilijk.

 • Op restaurant is het een ramp. Ik recenseer in bijberoep en als recensent vind ik het niet altijd representatief om voor de vegetarische keuzes te gaan. Daarom kleuren mijn bolletjes doorgaans ‘rood’ als ik op recensiepad ga. De keren dat ik het geprobeerd heb – bij een nog niet gepubliceerde resto recensie en bij Vintage – keer ik erg ontgoocheld naar huis terug. Misschien is dat eenvoudiger bij een Italiaan of een Thai, maar daar ben ik tijdens Dagen Zonder Vlees nog niet geraakt.
 • Op sneeuwvakantie in Italië heb ik geen enkele moeite gedaan. De dagmenu’s van mijn vriendin Caroline en haar vriend Frederic in B&B La Petitta zien er telkens zo verrukkelijk uit dat zelfs geen haar op mijn hoofd denkt aan vlees- of visloos.
 • Thuis kokerellend gaat het mij wel veel gemakkelijker af. En toch wat bedenkingen.
  • Het kost mij allemaal veel meer moeite: receptjes opzoeken om niet altijd in dezelfde combinaties te vervallen, op basis van een recept koken en dat dat dan meer focus vraagt (geen automatische piloot of multitasking), meer verschillende ingrediënten (zeker in vergelijking met Pascale Naessens), …
  • De laatste jaren kook ik dus zeer regelmatig à la Pascale Naessens: vaak vertrekkend vanuit vlees en vis, daarbij groenten en géén koolhydraten. Bij vegetarisch koken kom je toch snel bij koolhydraten terecht, waarmee combineer je die groenten anders? Dus loop ik nu toch met het gevoel van een koolhydraten overload rond.
  • Zonder vlees of vis vind ik toch dat je meer je best moet doen om écht smaak in een gerecht te krijgen. De sappen van vlees of vis geven een gerecht snel de nodige jus, tijdens deze Dagen Zonder Vlees merk ik dat er meer kruiden of andere smaakmakers uit de kast gehaald worden.
  • Het valt wel op dat vegetarisch koken in mijn geval goedkoper is: als ik vlees of vis eet, wil ik dat die van een goede kwaliteit is. Dus grijp ik bij Delhaize bijvoorbeeld snel naar de producten van Taste of Inspirations (Orkney zalm, Ibérico varken, …). Liever eet ik om de drie weken een mooie (gerijpte) entrecôte van een deftig ras en een authentieke beenhouwer dan wekelijks low-end biefstuk.

Een home cooked veggieness overzicht.

Welke recepten van welke chefs zie je hierboven staan? In volgorde van consumptie.

 1. Courgettes met tomaten en feta van Pascale Naessens (uit Puur Eten 1)
 2. Quesadilla’s – geïnspireerd door Avocado van de Duivel
 3. Tomaten met kruiden en feta van Pascale Naessens
 4. Gepofte zoete aardappel met brie uit Jamie Magazine
 5. Quick & dirty pasta (gevulde pasta met asperges, kerstomaatjes, basilicum) van Taste of Inspirations uit Delhaize
 6. Gevulde paprika’s met groente – geïnspireerd door Jamie Magazine
 7. Chili con veggie van Jamie Oliver
 8. Wok met pittig rundvlees en noedels van Jeroen Meus
  (rundvlees vervangen door vegetarische sojabrokjes)

En vanavond staat de romige erwtjespasta met munt van Ann Vertriest voor VTM Koken op het menu! Je ziet, die 23/46 halen we wel…