Ik Jan Cremer

Een boek van Jan Cremer

Dat ‘Ik Jan Cremer’ thuishoort in de reeks verboden boeken van De Morgen valt niet te betwisten. Mijn aanleiding om eens treffelijk kennis te maken met Jan Cremer – who the f*ck is this dude – ontspruit uit een inmiddels al niet meer zo nieuwe bar op het Gentse Kramersplein aan het begin (of is dat het einde) van de Overpoort: Bar Jan Cremer. De bagels zijn er lekker, de ligstoelen pakken nogal wat zon en dus prikkelt de inspiratiebron. Tijdens een tuinfeestje bij vrienden leen ik dit boek dan ook even uit hun bibliotheek.

2014-09-01 08.00.32

Tijdens het lezen stel ik mij voortdurend de vraag: is dit écht autobiografisch of een schromelijke overdrijving of een verwarring van werkelijkheid en droom / nachtmerrie? Waren die jaren ’50 en ’60 dan écht zo wild en straffeloos? Het boek bulkt namelijk van het geweld, de gruwel, de grofheid. En van de obsceniteiten. Nu kan ik wel tegen een stootje, maar hoofdstukken lang doorbomen over kakken (en alle liefst zo plat mogelijke synoniemen) hoeft toch niet voor mij. Idem plastisch omschrijven hoe je met een keukenmes de schotwond in het achterwerk van een vriend bewerkt om het gebruik van een vuurwapen te verdoezelen. Enzovoort, enzoverder.

Toch ben ik enigszins tevreden dat ik kennisgemaakt heb met de heer Cremer, voor mijn culture générale. Erg aangenaam zou ik het toch niet noemen.

‘Ik Jan Cremer’ holderdebol.comder kopen?

 

Gerelateerde blogposts: