Vele hemels boven de zevende

Een boek van Griet Op de Beeck

Ik had het heel subtiel ingefluisterd bij mijn collega’s, dat ik dit boek wel als verjaardagsgeschenk wou. En warempel! Hoewel ik nog andere boeken gekregen heb, neem ik deze toch als eerste vast. Waarom? Ik veronderstel door de magistraal mooie titel. Zo sprekend, zo vanzelfsprekend ook. Want inderdaad: als we in de zevende hemel kunnen zijn, waarom dan niet tevens in de achtste, de negende of de drieënvijftigste?

Beeck-Vele-hemels2

Zo’n meesterlijk eenvoudig en toch weer o zo complex boek. Met kleine zinnen die meer indruk maken dan zware paragrafen of bladzijdenlang doorgaan. Geen bombastisch gedoe, gewoon woorden die je raken, door je huid heen tot in je allerdiepste binnenste.

Het begint al met een tekst van Spinvis op de eerste bladzijde.

2014-02-14 07.44.55-2

Ik herken stukjes van mensen in Eva, Casper, Lou, Jos en Elsie: een vriendin, een vriend, mezelf, een moeder, een zus. Maar vaak zijn zij die ik herken deeltjes van meer dan één personage uit het debuut van Griet Op de Beeck. Een beetje Eva, een tikkeltje Elsie. 25% Jos, 10% Casper. Het verhaal voelt tegelijk oer-Vlaams en universeel.

Het vervelende met gedachten is dat je ze niet kan ont-denken.

Alleen al de titels van de hoofdstukken.

1 SOMMIGE MENSEN VERGETEN NIKS
2 ALSOF ZELFOPOFFERING OOK EEN KUNST WAS
3 EN OVERAL DIE GEUR VAN JAVEL EN MILDE ZIEKTE

Wat. Een. Debuut.

‘Vele hemels boven de zevende’ holderdebol.comder kopen?