De correcties

Een boek van Jonathan Franzen

Na Vrijheid waag ik mij aan een tweede boek van Jonathan Franzen en logischerwijs dan zijn bestseller ‘De correcties’. Gekocht voor € 2 op een boekenoutlet.

de correcties

*** spoiler alert ***

Wederom een bijzonder lastige start… Gelukkig telde het boek 502 pagina’s, want het kostte mij meer dan de helft om echt vertrokken te zijn. Al raakte ik tegenstrijdig genoeg wel geïntrigeerd door de familie Lambert na een paar bladzijden.

Papa Albert, mama Enid, zoon Gary, zoon Chip en dochter Denise. Vier levens, want dat van Albert en Enid loopt volledig simultaan. Twee gepensioneerden uit het Mid-Westerse St Jude verliezen de worsteling met het ouder worden. Ze proberen bovendien krampachtig de band hun uitgewaaide kinderen aan te halen. Met Gary, zijn vrouw Caroline en hun zonen Caleb, Aaron en Jonah – een doorsnee Amerikaans gezin waar de antipathie van de vrouw des huizes tegenover haar schoonmoeder het gezinsgeluk troubleert. Met Chip, die in een levenscrisis halsoverkop beslist om een Litouwse ex-politicus te helpen met het oplichten van Amerikaanse beleggers. Met Denise, een ambitieuze kokkin die haar persoonlijke leven en seksuele voorkeur niet op orde krijgt.

Het verhaal werkt toe naar nog één Kerstmis met de ganse familie. De sterkte ligt erin dat het niet dramatisch afloopt op die 25ste december, maar wel een aantal dingen in gang zet. Alsof iedereen om een andere reden deze feestdag als een mijlpaal beschouwt.

De correcties refereren naar beleggingen en alles waarvoor dit als metafoor kan dienen. De maatschappij, het menselijk lichaam, …

‘De correcties’ holderdebol.comder kopen?