La Bussola

Een collega tipte mij over een Italiaan in de buurt van Dampoort, één van de betere Italianen in Gent volgens haar: La Bussola. Genoeg trigger dus om op mijn restolijstje te zetten en bij gelegenheid eens te gaan proeven. En Rappers Delight van Studio Brussel op DOK Gent is zo’n gelegenheid… Wegens gigantisch in de buurt en geen eetmogelijkheid tussen dat hiphoppend en b-boyend volkje. We komen dus ‘op de ruttel’ (zoals men in West-Vlaanderen placht te zeggen) aan in het begin van de Antwerpsesteenweg. Op alle tafeltjes staat een bordje ‘réservé’. Maar na een lieve glimlach en wat goodwill van de baas krijgen we toch een tafeltje voor ons gedrieën toegewezen. Grazie mille!

Op de kaart vinden we een uitgebreid aanbod pizza’s, pasta’s, vis en vlees. De omschrijving alleen al doet mij gunstig stemmen… Al is de uitbater een ietwat dominante Italiaanse brompot, we voelen meteen dat we hier lekker zullen eten. De heren tegenover mij gaan voor pizza: parma (parmaham, rucola parmesan – € 13) en tartufata (iets met champignons en truffelpasta – € 13,50). Ikzelf kies zoals gewoonlijk voor een pasta: tortellini ricotta e spinaci (€ 12), ondergebracht onder de huisgemaakte pasta.

Om de dorst te stillen – niet dat de Vedetts op DOK ons niet smaken – bestellen we een halve liter rode huiswijn en een (plastieken) fles San Pelligrino. Tevens verschijnt om de eerste goesting wat te temperen focaccia met tomaat en een mix van groene en zwarte olijven. Wat. Een. Massa’s. Lekker. Brood. Fantastische focaccia!

photo (35)

Ondertussen is de zaak volgedruppeld en onze gerechten verschijnen. Ik zie de oogjes van mijn wederhelft blinken… Hij is gek op een échte pizza parma: rijkelijk belegd met ham, kraakverse rucola en royale schilfers parmezaan. Men wordt niet verondersteld om uit de slaapkamer – en bij uitbreiding de badkamer – te klappen. En toch kan ik getuigen dat hij de volgende morgen onder de douche zucht: “Man, dat was een lekkere pizza!”. Ikzelf geniet evenzeer van mijn tortellini. Italiaans met body en zonder poespas.

photo (33)Hoef ik het echt nog te zeggen dat we hier sowieso terugkeren?

Arrivederci! Letterlijk dan.

Een reactie achterlaten