Hogar Español

Ook wel het Spaans Huis

Jawel, ik onderneem de laatste weken nogal wat om mijn lijstje met te bezoeken horecazaken af te slanken. Vrijdagavond moest het Spaans Huis er aan geloven.

Ik vertrok met de gepaste verwachtingen. Want volgens Zone 09 moet je Hogar Español eerder zien als een cultureel centrum of een kantine – wat mijn nieuwsgierigheid wekte om al even Street-View-gewijs op voorverkenning te gaan. Pintoresco!

Het achterste deel zat bij aankomst volledig vol, dus selecteerden wij één van de familietafels in het voorste gedeelte. Gezellig authentiek – in de mate dat een Spaanse keet in Gent authentiek is uiteraard. Een kordate dame bracht ons de kaart en hielp mijn vriend aan een stopcontact om zijn gsm op te laden…

Als apero kozen we voor een glas cava en de boquerones frita (gefrituurde ansjovis – € 8). Vervolgens twijfelde ik tussen de almejas a la marinara (gemarineerde venusschelpen – € 10) of de gamba’s a la plancha (geroosterde scampi’s – € 12), maar opteerde uiteindelijk op aanraden van de serveerster voor de laatste. Mijn wederhelft zwichtte voor de vleessuggestie: parillada de carne (churrasco, chuletillas de cordero, salchichas blancas y merguez – € 18), oftewel een vleesschotel met gegrild vlees, lamskoteletjes, witte pens en merguez. Het sterretje op de menukaart bij de parillada stond voor frietjes en salade – voldoende voor ons beiden, wederom volgens onze bediening. Bij dit alles bestelden we nog een halve liter rode huiswijn.

Na het vullende ansjovishapje trokken we grote ogen toen ze met het hoofdgerecht kwamen aandraven. Een ruime schotel sla (kropsla, tomaat, ajuin, vinaigrette), een 10-tal scampi’s (duidelijk geen wat wij verstaan onder gamba’s), een kom handgesneden frietjes en een gigantische portie vlees overgoten met een ietwat pikante tomatensalsa.

Deze onderbelichte Instagram verraadt weinig over het eten zelf, maar zie het dan als sfeerbeeld. Hogar Español serveert eerlijke keuken, zonder poespas en tegen billijke prijzen. Extra applaus wel voor de frietjes – jaja, daarvoor moet je dus naar het Spaan Huis komen. Geen verfijning, wellicht kun je hun keuken met een beetje moeite ook klaarmaken.

Niettemin stapten we slechts € 54,50 armer en charmeerd door dit eetadres zonder kapsones buiten. Al kwamen we het laatste kwartier in een lichtjes ongemakkelijke situatie terecht toen een gezin (vrouw, kind en iemand die operationeel zweefde tussen beide seksen) onze familietafel vervoegde en o zo frappant onopvallend non-stop bekvechtte.

Volvemos aqui!

•••

UPDATE met iets duidelijkere foto’s van ons laatste bezoek…
Op de foto’s: brochetten op Moorse wijze en (niet zo heel erg Spaans) stoofvlees.

 

2 thoughts on “Hogar Español

Een reactie achterlaten