Bird

Wederom via Twitter kreeg ik de tip om bij Bird op de Zeedijk langs te gaan. Ik herinnerde mij een geslaagde passage in deze door Aziatische zaken gedomineerde straat, bij A-Fusion. Dus ik zet op een zaterdagmiddag koers richting de Amsterdamse Asiatown.

Aan de ene kant van de straat (op de rechterkant als je van het Centraal Station komt) zit het Bird restaurant, aan de overkant de Bird snackbar waar je voor snacks en take away terecht kan. Ideaal voor een solo-eter als ik die onderweg is naar een museum! Ik bemerk nog een plekje aan de toog tegen het raam en installeer mij.

Ik bestel als starter de Tod Man Pla (€ 5), want ik kan geen neen zeggen tegen Thaise viskoekjes. Ook al besef ik nu al dat de portie met nog een hoofdgerecht erbij veel te veel zal zijn voor één persoon. Soit! Even twijfel ik om aan mijn buren een paar koekjes af te staan, maar dan besluit ik toch om in mijn contemplatieve leesmodus te blijven.

2015-09-12 13.30.07

De viskoekjes smaken verbluffend lekker: duidelijk recent bereide vispasta is gemengd met verse groene kruiden en gefrituurd. Wat een perfecte opwarmer voor een Thaise lunch!

Vervolgens wil ik eens afwijken van mijn gewoonte om iets met kip, kokos en rode curry te bestellen. Dus wordt het de Pad Prik Keng Luom Mid (€ 15), een mix van biefstuk, kipfilet, varkensvlees, garnalen en inktvis in – verrassing! – rode curry. We houden dus vast aan de rode curry, alleen krijgt de kip het gezelschap van een setje andere proteïnen.

2015-09-12 13.42.36

Ik vraag nog een tweede Cola Light, want deze bereiding mag je best pittig en pikant noemen. Uiteraard is de portie veel te ruim, zeker in combinatie met de witte rijst die ook functioneert als een blusmiddel voor de pikante curry. De snijwijze van die inktvis fascineert mij altijd, dat moet ik dringend ook eens aan mezelf aanleren! Al het vlees en de vis zijn perfect gegaard en de combinatie met de groentjes (mini-aubergines die eerder een erwtformaat hebben, boontjes, paprika, ajuin) maakt van dit gerecht een bommetje!

Ook al lepel ik bijzonder traag, het blijft veel te veel om alleen op de eten. Ik zou zeggen: de volgende keer breng ik al mijn vrienden mee. Maar de Bird Snackbar is zo klein, dat die er nooit in zouden passen – en ik garandeer je dat mijn vriendenaantal tegenvalt.

Bij iets mooier weer eet ik trouwens met veel plezier op de bankjes tegen de voorgevel. Stadssfeer opsnuiven, niets heerlijkers en bovendien goed voor de appetijt!

Een reactie achterlaten