Eetsalon Van Dobben

Ja, ik heb moeite met mij in Nederland begeven en geen broodje kroket eten. Laat staan dat ik kan weerstaan aan hét eetsalon van dé bekende Van Dobben kroketten. En dan bevestigt de Where Chefs Eat app mijn zwak. Eetsalon Van Dobben, here I come!

Ik ga voor de meest authentieke vestiging in de Korte Reguliersdwarsstraat, vlakbij het Rembrandtplein. De Van Dobben kroketten en het salon bestaan sinds 1945, dus als ik goed reken is dat nu exact 70 jaar. Een respectabele leeftijd voor een eetsalon.

Omdat ik zelf geen goede foto nam en Google Images mij niets geeft wat de sfeer illustreert, hieronder een Google Street View printscreen.

Screen Shot 2015-09-22 at 19.00.39

Achter de toog staan vier dames in witte shorten. Ze zijn rad van tong en – zoals de meeste Nederlanders naar mijn mening – veel directer dan de Vlamingen. Ik sla geamuseerd gade en hoor verscheidene mensen broodjes croquet (de schrijfwijze van Van Dobben), osseworst (een soort worst van rauw vlees) en glazen melk bestellen.

Foto: http://forums.egullet.org/topic/83159-the-foodlovers-guide-to-amsterdam/

Ik merk ook dat mensen in beetjes bestellen, dus niet alles tegelijkertijd. Dat doen de Spanjaarden ook met tapas en om de één of andere reden lukt mij dat nooit. Hier wil ik het wel proberen! Dus doe maar een broodje croquet, we starten met the basics. En om te drinken? Een biertje graag! O, jullie hebben enkel koffie en fris? Nevermind

Net zoals bij het exterieur ben ik er niet in geslaagd om blogwaardige foto’s te nemen van mijn broodjes. In de eerste plaats dus het klassieke broodje croquet. Opvallend is dat mevrouw Van Dobben de kroket voor mijn ogen halveert en zo op de beide broodhelften drukt. De mosterd leen ik van mijn buurman. Mmmmm, dit was té lang geleden…

van-dobben-croquettes

Terwijl ik nauwgezet volg wat er over de toonbank gaat, valt mij ineens een opvallend beleg op waarbij ik meteen een melodietje hoor: broodje warm vlees. Remember dat hitje van The Opposites met als titel ‘Broodje bakpao’ (beleg dat ze trouwens bij Van Dobben niet verkopen)?

Ik kies voor de versie met satésaus en – het moet gezegd – het resultaat ziet er op foto bijzonder onsmakelijk uit. Nochtans, de smaak zegt meer dan het beeld… ik geniet. Echt waar. Dit is zo lekker!

Klaar voor de foto? Even ademhalen… En dan naar beneden scrollen.

2015-09-13 17.06.41

Het staat nu al vast. Bij mijn volgende Amsterdamtrip plan ik hier minstens één stop.

Een reactie achterlaten