Alix – Table & jardin d’amis

Bij Alix kun je feestjes organiseren, bij Alix kun je picknicken. En sinds kort kun je er ook lunchen, op woensdag, donderdag en vrijdag. De website en alle foto’s die ik al op Instagram zag verschijnen pompen de verwachtingen op. Zo hebben we het graag!

Screen Shot 2015-06-21 at 17.30.40

Ik reserveer om er op een donderdagmiddag met een collega te gaan lunchen. Op basis van de ruime tuinbeelden, dacht ik dat Alix verder (van het stadscentrum) op de Kortrijksesteenweg gelegen was. Het is echter in het eerste stuk, tussen het kruispunt met de binnenring en het station. Vlakbij een paar winkels waar ik vaak kom: vishandel Paelinck en Dun Huang Asian foodstore. Handig!

Bij de eerste stap binnen weet je het: Alix heeft smaak. Het interieur slaat aan en we installeren ons aan een lange tafel met acht stoelen, hier worden tafels dus gedeeld. Er komt een schaaltje met zoute popcorn, brood en olijfolie op tafel. Ondertussen neemt Stijn – die ik nog herken van bij Het Gouden Hoofd – onze bestelling op. Omdat ik weet dat hij wat van wijn kent, laat ik hem een glas wit kiezen. Mijn gezelschap doet mee.

2015-06-11 12.20.24

Ik herinner dat hij eerst de Meinklang voorstelt, die ik ken van bij Alberte. Omdat die toch op blijkt, schenkt hij iets anders waarvan ik de details niet meer weet. Behalve dat deze witte wijn op en top mijn – droge – smaak is.

Als lunch wordt gevraagd om te kiezen tussen twee (€ 15) of drie (€ 18) gerechten.

  • Ceviche – zeewolf gegaard in limoensap met Oosterse toets
  • Gevulde zeebaars met selder, rozijn, pijnboompit en dille
  • Gehaktbrood met abrikozen, noten en tomatenchutney
  • Currykip met pinda en wortel
  • Bloemkoolcouscous met groene kruiden, dadels en feta
  • Salade van rode biet, koolrabi, spitskool en wasabi
  • Penne met venkel en citroen
  • Plaattaart met warmoes, andijvie, rode ajuin en ricotta

We beslissen als snel om voor het trio te gaan, maar wat!?! De collega selecteert de currykip, penne en plaattaart. Ik zwicht voor de zeebaars, bloemkoolcouscous en salade van rode biet. In de 100% open keuken zien we alles bereid worden.

2015-06-11 12.28.04

Onze borden verschijnen, mijn ogen beginnen te twinkelen en doen dat nog meer na de eerste happen. We vragen tevens een tweede drankje: gingerbeer (€ 3 – van Thomas Henry) voor mij, spuitwater (€ 2,20) voor de overkant.

Mijn zeebaars is perfect gegaard: krokant vel, sappig vlees, leuk vulsel. De bloemkoolcouscous en de salade van rode biet zitten eveneens barstensvol smaak. Hedendaags eten met karakter. Gezellige gerechten die je thuis zelf zou willen maken, maar waarvan je weet dat je het net niet kan. Interessante combinaties. Zo kan ik nog wel even doorgaan eigenlijk… Maar jullie snappen mijn punt? Hier kom ik terug!

Na de maaltijd mogen we van de ober even in de tuin gaan piepen. Alix is echter niet akkoord en komt als de bliksem achter ons aan. Excuses! We waren gewoon nieuwsgierig. Het wordt dus een zondagse picknick of een feestje – zelf te organiseren of op de uitnodiging wachten, rest de vraag – om hier op tuinverkenning te gaan.

Alix, you rock!

Een reactie achterlaten