Eindelijk oorlog

Een boek van Herman Koch

De laatste jaren las ik al drie boeken van Herman Koch: Het diner, Zomerhuis met zwembad en kortverhalenbundel Korte geschiedenis van het bedrog. Nu wou ik eigenlijk starten in zijn nieuwste ‘De greppel’, alle exemplaren bleken echter al uitgeleend. Dat heb ik nu opgelost door het boek te reserveren (kostprijs € 1,25 – nog steeds veel minder dan het aankopen). Maar tijdens het inspecteren van de letter K en op zoek te gaan naar Koch, stootte ik op ‘Eindelijk oorlog’ uit 2014. Mij totaal onbekend, hoewel ik dacht dat ik de boeken van Herman Koch de laatste jaren wel min of meer in de gaten hield… Wat googlen leert mij echter dat het om een herdruk van een vroeger werk uit 1996 gaat, eentje dus uit de tijd voor het gigantische Koch succes.

Net zoals alle andere Kochs leest ook ‘Eindelijk oorlog’ als een trein, op een paar dagen ben ik dan ook door deze relatief dunne roman. En ik moet meteen toegeven dat ik de laatste bladzijde met gemengde gevoelens omsla… Volgens mij zal dit verhaal toch minder lang blijven hangen dan ‘Het diner’ en ‘Zomerhuis met zwembad’.

Het hoofdpersonage heet Herman. Ja, net zoals de auteur. Ik ga er echter van uit dat het niet om een autobiografisch verhaal gaat, al durf ik dat niet met 100% zekerheid te zeggen. Aspirant-schrijver Herman woont even in Londen met zijn toenmalige liefde A., daarna keert hij terug naar Amsterdam. Hij blijkt een getroebleerde ziel te zijn, met A. discussieert hij over het feit of zijn problemen van geestelijke of lichamelijke aard zijn.

Hoogstwaarschijnlijk houdt zijn toestand verband met het feit dat hij al zijn dierbaren doorheen de jaren verloor. Hij wil dan ook schrijven over hun doodgaan en hoe elk overlijden toch weer anders is. Op het eind zoemt Herman (zowel het hoofdpersonage als de auteur) vooral in op de relatie met zijn tante Mies uit Arnhem. Want daar zou wel eens de verklaring kunnen liggen voor wie / hoe hij nu is…

 

‘Eindelijk oorlog’ holderdebol.comder kopen?