Wij en ik

Een boek van Saskia De Coster

Tijdens mijn laatste bezoek aan ’t Stad leest kan ik aan twee titels niet weerstaan: ‘Stoner’ van John Williams en ‘Wij en ik’ van Saskia De Coster. Eens thuisgekomen begin ik meteen in die laatste. Stiekem omdat ik denk dat ‘Stoner’ beter is, waarover later meer.

wij-en-ik

Ik las ergens een vergelijking met ‘Het goddelijke monster’ van Tom Lanoye en ja, ik zie de parallel. Gelukkig heb ik deze trilogie met veel graagte gelezen. De familie Vandersanden (vader Stefaan, moeder Mieke en dochter Sarah) leidt net zoals de familie Deschryver een welgesteld leven. Onheil blijft hen – of beter gezegd de stamboom Vandersanden – echter niet gespaard. Daar waar Lanoye soms te hard overhelt naar de fictie en de “Ja, dat zal wel…”, kun je je bij De Coster veel beter voorstellen dat het een waargebeurd verhaal is. Wat voor alle duidelijkheid niet zo is. Een aantal universele en toch vrij Vlaamse thema’s komen aan bod in ‘Wij en ik’ – een titel die zoals wel vaker meerdere lagen bevat.

Dit boek is mijn eerste kennismaking met Saskia De Coster. Ze leest aangenaam, ze schrijft niet te zwart en laat een opening voor hoop. Met dat laatste had ik vooral een probleem bij Arnon Grunberg. Bij hem moest ik wel meermaals mijn lezen onderbreken om te prevelen: “Dit is een geniaal geschreven zin!”. Zo’n ervaringen heb ik bij ‘Wij en ik’ niet, alsof het verhaal de taal en de bewoordingen opzuigt. Niettemin een vlotte aanrader.

‘Wij en ik’¬†holderdebol.comder kopen?