Week van de Friet

Elk jaar warmt VLAM het frietvet (zij het ossenvet, palmolie of een ander type olie) op tot precies 180 °C voor de Week van de Friet. Want ook dit iets vettiger stukje culinair erfgoed verdient een grote, kleine of middelmatige portie aandacht. Omwille van mijn 60 by 30 voornemen pas ik voor de Gentse friettwunch (met een Antwerpse en een Leuvense counterpart). Dagdromen in lijstjesvorm over ons Belgische goud daarentegen…

De beste frituren van Gent

Ongeveer anderhalf jaar geleden lijstte ik in een blogpost mijn favoriete friethuizen in Gent op. Mijn ongeslagen nummer 1 blijft ontegensprekelijk De Frietketel. Ook zilver blijft. Brons tenslotte reik ik uit aan het hokje op de Vrijdagsmarkt.

 1. De Frietketel, Papegaaistraat
 2. Frituur Danny, Brugsesteenweg
 3. Frituur Jozef, Vrijdagsmarkt

Mijn favoriete frituursnacks

 • frikandel – in sommige contreien curryworst genoemd
 • stoofvlees (enkel bij De Frietketel, niet bij Frituur Danny)
 • paardenlookworst in ’t vet
 • garnaalkroket (huisgemaakt van De Frietketel)
 • visstick
Mijn favoriete frietsauzen

 • tartaar (huisgemaakt van De Frietketel)
 • curryketchup
 • mammoetsaus
 • stoofvleessaus
 • mayonaise

Mijn meest geliefde frietwoord blijft overigens ‘weesjes’, de frietjes die bij gulle frituristen naast het bakje vallen en door gestructureerde frieteters – inclusief mezelf – uiteraard eerst verorberd worden.

Hoewel VLAM tijdens de Week van de Friet in het bijzonder focust op frituristen, hou ik voornamelijk van de afwisseling tussen frietjes van de frituur en de homemade versie. Handgeschild, handgesneden (of met behulp van zo’n apparaatje), op 150 °C voorgebakken, op 180 °C afgebakken. Als begeleiding van de gouden staafjes hou ik (als ik er even bij stil sta) voornamelijk van klassiekers, of variaties daarop.

Mijn favoriete begeleiding bij huisgemaakte frietjes

 • mosselen natuur – zonder twijfel!
 • vol-au-vent
 • tomaat garnaal (af en toe ook avocado garnaal)
 • steak met champignonroomsaus
 • roereitjes (omwille van het jeugdsentiment, op vrijdag altijd bij mijn oma)

•••

1 thought on “Week van de Friet

Comments are closed.