Ghendetta

Ghendetta – een online app op basis van Foursquare check-ins en de open data van de stad Gent – ontstond vorige week tijdens Apps For Ghent 2012. Online app, omdat er (nog) geen mobiele versie voor iOS, Android of welk besturingssysteem ook bestaat.

In de Ghendetta willen 4 clans – Hawks, Wolves, Panthers en Snakes – de heerschappij over Gent. Elke clan bestaat uit een capo en verschillende associates die door middel van Foursquare check-ins Gentse districten pogen te verdedigen en -overen. Iedere check-in is een battle; de eigen battles worden gevisualiseerd op een kaart.

Sublieme spielerei! Vooral de eenvoud siert. In eerste instantie veronderstelde ik iets niet te snappen, gezien het principe zo simpel is. Aanmelden op Ghendetta.be en inchecken via Foursquare, meer hoeft een Hawk / Wolf / Panther / Snake niet te doen.

Een andere veronderstelling: dat de indeling van de clans gebeurde middels jouw thuislocatie in een bepaald district. Bij nader inzien is dit enerzijds technisch nogal lastig te verwezenlijken – tot zover mijn technische buikgevoel – en sluit dit anderzijds op voorhand niet-Gentenaars uit. En uitsluiten, daar doen wij in Gent allicht niet aan mee! De indeling vindt volgens de About pagina dus plaats volgens welke clan op het moment van jouw aanmelding het zwakst staat – kwestie van het clanevenwicht wat te bewaren.

Ooit leefde al een soort Foursquare war, de exacte naam van de app ben ik vergeten en Google faalt vandaag als plaatsvervangend geheugen. De step forward van Ghendetta ligt echter in de link tussen on- en offline: een échte stad als strijdtoneel.

Handjes op elkaar voor de mannen achter Ghendetta!
Afsluitend nog wat – wellicht open goal – suggesties voor Team Awesome.

 • Uitbreiding naar andere steden: Anversdetta? Bruxdetta? Ostendetta?
 • Mogelijkheid om ook capo’s, associates en battles van andere clans te raadplegen. Of is dit iets wat nog “unlocked” kan worden op basis van voldoende battles?
 • Eindigt het spel als één clan de ganse stad veroverd heeft? Of kan dit in de praktijk niet gebeuren, omdat nieuwe associates altijd bij de zwaktste clan gevoegd worden?
 • Uitbreiding met check-ins via Facebook Places – al moet ik toegeven dat wat mij betreft Foursquare de location based war gewonnen heeft.
 • Mobiel doet mij twijfelen. Heeft een smartphone / tablet app wel meerwaarde?
 • Merchandising. Ja, ik wil wel een Ghendetta Wolves T-shirt… :-)

Ondertussen staan er 10 battles op mijn palmares. Many, many, many more to come!
I’m a Wolf and I’m proud of it…

#Wolves

2 thoughts on “Ghendetta

 1. Eerst en vooral: leuk, een bloggende wolf! Blij dat je in mijn team zit.

  Een uitbreiding is zeker een optie. Alleen moet daar eerst nog veel denkwerk en ontwikkeling aan voorafgaan.

  Een native app maken we niet. Onze designers doen hun uiterste best om onze website goed weer te laten geven op kleine schermen. Probeer maar eens je browserscherm te verkleinen!

  Het is technisch wel degelijk mogelijk om heel de stad te veroveren. Maar kan je die ook houden? Defensie is ook belangrijk!

  Met die t-shirts zijn we bezig, maar er staat nog niets vast.

  Groeten!

  • Dag Hannes,

   Thx voor de reactie! Ja, ik ben akkoord dat jullie gewoon voor responsive design gaat. Mobiele apps zijn inderdaad vaak overschat. Ondertussen blijf ik lustig inchecken. Laat het misschien zelfs een extra motivatie zijn om buiten te komen…

   Zwaaitje van Elise

Comments are closed.