Ronde Van Vlaanderen – mijn favoriete commentaren

Zondag 1 april. Vandaag niet echt tijd voor aprilvissen, want het is koershoogdag.

Tom Boonen, Fabian Cancellera en in mindere mate het peloton doen een poging om als eerste winnaar ever over de meet van de Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde te rijden. Gans Vlaanderen en bij uitbreiding de rest van de wielergekke wereld kijkt toe. Dat kan vanaf een strategisch plekje op pakweg de Oude Kwaremont, dat kan van onder één of ander groot scherm, dat kan van achter de eigen televisie. En zo deed ik het vandaag – al twijfel ik nog om de finale in de DOKkantine mee te pikken.

Thuis luister ik op Sporza van het commentaar naar Michel Wuyts en José De Cauwer – ook wel de Statler en Waldorf van de koers. Hoewel hun commentaren vaak verheerlijkt worden tot koerspoëzie, erger ik mij geregeld aan hun voor de hand liggende dubbelzinnigheden. En toch losten ze ook vandaag een paar uitspraken die de vergetelheid niet verdienen:

“Het is een testosteronwereldje. Mannetjesbeesten ondereen.” – Michel Wuyts

“Gootjes zijn voor sissies!” – José De Cauwer

“Fiets is gebroken, maar hij niet.” – Michel Wuyts (over Stijn Devolder)

“Hij, de grote beer van Bern.” – Michel Wuyts (over Fabian Cancellara)

“Als ze erbij gaan liggen, dan moet je jassen.” – Michel Wuyts

“Hij heeft ze gestroopt, de lorejassen!” – Michel Wuyts

Tonnen respect voor Tommeke trouwens!
Wat ben ik tevreden dat hij terug is…