Linkeroever

Een film van Pieter Van Hees

Dankzij de Vlaamse Filmweek van Telenet kon ik deze week overvloedig mijn Vlaamse filmhonger stillen. 11 titels – waarvan 4 reeds gezien, 5 mogelijk deze week te bekijken, 2 niet mijn ding. Uiteindelijk bekeek ik ‘De laatste zomer’ van Joost Wynant en ‘Dirty mind’ + ‘Linkeroever’, beiden geregisseerd door Pieter Van Hees.

Linkeroever dateert van 2008 en is de debuutfilm van Pieter Van Hees. Een Vlaamse thriller. Het doet in eerste instantie wat wenkbrauwen fronsen, maar vanaf het begin weet je dat het menens is. Over de ganse film hangt een intrigerende waas van spanning. De goede acteerprestaties stuwen die spanning nog verder de hoogte in. De regisseur mengt realiteit en fictie dooreen en zet zo naar mijn mening één van de betere Vlaamse thrillers neer. Een thriller die mij wat aan de magisch-realistische boeken à la ‘De komst van Joachim Stiller’ doet denken, boeken waar ik in het bijzonder van hou. En dat als debutant.

Helaas kon zijn tweede film Dirty Mind mij iets minder bekoren. Een sterke Wim Helsen, maar de acteermotor durft bij de rest van de cast wel eens te sputteren.