Veranda Berchem (gesloten)

Op een steenworp van Berchem station en in het o zo bejubelde Zurenborg ligt Veranda, voormalige verfwinkel en nu restaurant met Davy Schellemans als chef. Een kok die aanleunt bij de Flemish Foodies stijl – ja, ik durf van een stijl te spreken.

Gezien ik lunchen een budgetvriendelijke manier vind voor culinaire kennismakingen, reserveerde ik deze middag een tafel. Bij aankomst ben ik meteen gecharmeerd door de eigentijdse inrichting en het zakdoekformaat van de voor- en achterkamer – lichtjes overdreven, maar echt niet groot. Een gezwinde no nonsense ober verwelkomt en laat de keuze voor een tafeltje bij ons. Ik ga voor centraal voorin.

Op het krijtbord aan de muur staat het menu te lezen. Aan tafel krijgen we de uitgebreide wijnkaart en een hele boterham uitleg bij het menu: welke formules, welke prijzen. We gaan voor het lunchmenu (voor- en hoofdgerecht voor € 23). Het volledige menu  (2 voor, 1 hoofd, 2 dessert voor € 45) als mogelijkheid skippen we dus, al dan niet dessert (€ 7) besluiten we pas te beslissen na het hoofdgerecht.

De fles Oostenrijkse Veltliner (verdere details registreerde ik niet) en het spuitwater komen op tafel, samen met een tartaar van coquilles en schuim van mierikswortel als fris hapje. Bestellingen opnemen en drank opdienen behoren tot het domein van de kwieke ober, de gerechten komen tot bij ons via de – een gokje – sous-chef.

wulken met emulsie van daslook, ui en crème van parmezaan

kalf uit de Corèze, groene asperges, oesterzwammen en mosterd

texturen van Granny Smith (rauw, spons, sorbet, mousse en merengue)
met rammenas en platte kaas 

Jawel, ik zwichtte nog voor het dessert. Of het de Granny Smith zou worden, of de kalamansi (blijkbaar een ‘oude’ kruising tussen mandarijn en kumquat) liet ik aan de chef over. Het werd appel, met als argument dat het andere dessert nog in de ontwikkelingsfase zit. Spannend! Mijn disgenoot verkoos een dessertwijn als dessert.

Ik ben volmondig overtuigd. Zelden at ik zo fris en verfijnd voor zo’n doenbaar bedrag… Davy Schellemans lost moeiteloos mijn verwachtingen in. I’ll be back!

Een reactie achterlaten